Κλείσιμο

Συλλήψεις 51 μεταναστών στο βόρειο Μεξικό

Στελέχη των μεξικανικών σωμάτων ασφαλείας συνέλαβαν μια ομάδα 51 παράτυπων μεταναστών που ταξίδευε μέσα σε υπερφορτωμένο φορτηγό στην Πολιτεία Σακατέκας, στο βόρειο Μεξικό, ανακοίνωσε χθες Κυριακή το υπουργείο Δημόσιας Ασφαλείας.

Η επιχείρηση έγινε στον Δήμο Κονσεψιόν δελ Όρο, όπου άνδρες των σωμάτων ασφαλείας, εφοδιασμένοι με μηχάνημα ακτινών X, εντόπισαν πολλούς ανθρώπους στο ρυμουλκούμενο τμήμα φορτηγού, εξήγησε το υπουργείο σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

Οι μετανάστες, ανάμεσα στους οποίους 21 είναι ανήλικοι, κατάγονται από τη Γουατεμάλα, την Ονδούρα, το Ελ Σαλβαδόρ, τη Νικαράγουα και τον Ισημερινό και οι μεξικανικές αρχές σκοπεύουν να τους επαναπροωθήσουν στις χώρες τους.

«Αφού τους προσφέρθηκαν οι πρώτες βοήθειες, οι μετανάστες παραδόθηκαν στην προστασία του Εθνικού Ινστιτούτου Μετανάστευσης (INM), από το οποίο, μετά την εξακρίβωση της εθνικότητά τους, θα λάβουν συμβουλές και βοήθεια για την επιστροφή τους» στις χώρες τους, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, οι αρχές συνέλαβαν τον οδηγό του οχήματος στο οποίο επέβαιναν οι παράτυποι μετανάστες και κατέσχεσαν 225.000 πέσος (11.800 δολάρια) σε ρευστό, ανέφερε το υπουργείο. Ο οδηγός και το χρηματικό ποσό που κατασχέθηκε τέθηκαν στη διάθεση της εισαγγελίας.

Από τον Οκτώβριο, ο αριθμός των παράτυπων μεταναστών που διέρχονται από τη μεξικανική επικράτεια για να φθάσουν στις ΗΠΑ αυξήθηκε ραγδαία, γεγονός που κλιμάκωσε την ένταση στις σχέσεις της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ με το Μεξικό.

Τον περασμένο μήνα, η κυβέρνηση του προέδρου Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, υπό την απειλή του Τραμπ ότι θα επιβάλλει τελωνειακούς δασμούς σε όλα τα προϊόντα μεξικανικής προέλευσης που εισάγονται στις ΗΠΑ, δέχθηκε να εφαρμόσει πολύ πιο αυστηρή πολιτική για να ανακοπούν οι μεταναστευτικές ροές και ανέπτυξε 21.000 άνδρες της Εθνοφρουράς στα σύνορα.