Τι κρύβει η πρόσφατη ανάφλεξη στην Λωρίδα της Γάζας

Οι αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων στις 4 και 5 Μαΐου έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για ολόκληρη την περιοχή της Μέσης Ανατολής. 

Για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό το Τελ Αβίβ, μόλις δέχθηκε τους πυραύλους της Χαμάς, προχώρησε σε στρατιωτικά βήματα που συνήθως χρησιμοποιεί όταν θέλει να κλιμακώσει την σύγκρουση. Έτσι ανατίναξε με πύραυλο το αυτοκίνητο που μετέφερε το  ηγετικό στέλεχος της Χαμάς, Χαμάντ Χουντρί, ο οποίος σκοτώθηκε και θεωρούνταν άνθρωπος του Ιράν με σκοπό να χρηματοδοτεί τις στρατιωτικές επιχειρήσεις των Παλαιστινίων. Παράλληλα κατεδάφισε με πυραύλους των κέντρων ελέγχου της παλαιστινιακής οργάνωσης που βρίσκονται σε συγκροτήματα διαμερισμάτων στη Γάζα. 

Στην ίδια κλιμάκωση προχώρησε και η Χαμάς από κοινού με την νεότερη οργάνωση Ισλαμική Τζιχάντ. Σύμφωνα με αραβικά ΜΜΕ, οι δύο παλαιστινιακές οργανώσεις  επιχείρησαν να διασπάσουν την αντιπυραυλική ασπίδα του Ισραήλ με την ονομασία «Σιδηρούς Θόλος» με μία απλή τακτική. Εκτόξευσαν τόσους πολλούς πυραύλους με αποτέλεσμα το ισραηλινό αντιπυραυλικό σύστημα να υπερφορτωθεί. Πράγματι ορισμένοι πύραυλοι βρήκαν τους στόχους τους στο ισραηλινό έδαφος με αποτέλεσμα τον θάνατο 4 Ισραηλινών πολιτών.  

Οι παράγοντες που οδήγησαν σε αυτή την κλιμάκωση είναι πρώτον ο νέος αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Άμυνας του Ισραήλ (IDF), στρατηγός Αβίβ Κοτσάβι, ο οποίος είναι οπαδός των «σκληροπυρηνικών» του Ισραήλ, υποστηρικτών ενός νέου πολέμου με την Χαμάς. Ο πρώην υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Άβιγκντορ Λίμπερμαν φημολογείται ότι παραιτήθηκε ακριβώς επειδή η πρόταση του για ευρεία στρατιωτική επιχείρηση στην Λωρίδα της Γάζας απορρίφθηκε από την κυβέρνηση. Πριν παραιτηθεί, όμως, έδωσε το Γενικό Επιτελείο στον Αβίβ Κοτσάβι παρά τις αντιρρήσεις του πρωθυπουργού, Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Την ίδια στιγμή η Ισλαμική Τζιχάντ έχει αρχίσει να ανεξαρτητοποιείται και πολλές φορές να λειτουργεί πιο ανεξέλεγκτα και απρόβλεπτα από την ηγεσία της Χαμάς.

Ισραηλινοί στρατιωτικοί εκτιμούν, ωστόσο, ότι ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου του Ισραήλ δεν βρίσκεται στην «γραμμή» Λίμπερμαν και η εξήγηση για την κλιμάκωση είναι καθαρά επιχειρησιακή. Οι επιθέσεις εναντίον των δομών της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ έχουν δεν είναι πλέον αποτελεσματικές διότι δεν υπάρχουν άλλοι πολύτιμοι στόχοι που θα επιφέρουν σοβαρά πλήγματα στις δύο παλαιστινιακές οργανώσεις. Η κλιμάκωση, σύμφωνα με αυτή την εκτίμηση, ήρθε ως μοναδική απάντηση στις επιθέσεις από την Γάζα καθώς δεν υπήρχε άλλη επιλογή. 

Εκείνο που γνωρίζει καλά το Τελ Αβίβ είναι ότι όσο διαρκεί το εμπάργκο στην Λωρίδα της Γάζας και οι Παλαιστίνιοι μάχονται για την καθημερινή επιβίωση τους και για την κάλυψη των στοιχειωδών αναγκών τους οι επιθέσεις της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ θα εντείνονται. Το χαρτί που φαίνεται ότι έχει ρίξει στο τραπέζι το Ισραήλ είναι το Κατάρ. Η Ντόχα έχει αναλάβει να ανακουφίσει την ανθρωπιστική κρίση στην Λωρίδα της Γάζας με δεκάδες εκατομμύρια για την κατασκευή σχολείων, νοσοκομείων κ.α.. Για πρώτη φορά, όμως, φέρεται πρόθυμη να δεχθεί τον αυστηρό έλεγχο των Ισραηλινών για το που ακριβώς θα καταλήξουν τα δολάρια. Αυτή τη φορά, λοιπόν, εκτιμάται ότι το Ισραήλ θα δεχθεί να ανοίξει περισσότερο την στρόφιγγα προκειμένου να περάσουν χρήματα των Καταριανών. 

Το ενδιαφέρον για την Μέση Ανατολή εστιάζεται τώρα στον άξονα Τεχεράνης-Ουάσινγκτον και τις εξελίξεις στην ασφυκτική πίεση που ασκεί η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ στους σιίτες μουλάδες του Ιράν. Η Τεχεράνη ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει με τον εμπλουτισμό ουρανίου, γεγονός που αποτελεί casus belli για το Ισραήλ, κόντρα στις κυρώσεις που έχει επιβάλλει η αμερικανική κυβέρνηση. Εκτός από την Μόσχα και το Ισραήλ ο ηγέτης της σιιτικής Χεζμπολάχ στον Λίβανο, Χασάν Νασράλα, ο πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ αλ Άσαντ αλλά και το Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχουν στρέψει τα βλέμματα σε αυτό το μέτωπο. 

Πηγή: Επιμέλεια: Εύη Απολλωνάτου