Βενεζουέλα: Σε στρατιωτική εξέγερση καλεί με βίντεο ο Γκουαϊδό

Ξεκίνησε η τελευταία φάση ανατροπής του Νικολάς Μαδούρο, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος ο αυτοανακυρηχθείς Πρόεδρος της χώρας, Χουάν Γκουαϊδό, με ανάρτησή του στο twitter. Στην ίδια ανάρτηση ο Γουαϊδό υποστηρίζει ότι διαθέτει πλέον τη στήριξη του στρατού.

«Οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας έλαβαν τη σωστή απόφαση και υπολογίζουν στην υποστήριξη του λαού της Βενεζουέλας», αναφέρει ο Γκουαϊδό στο βίντεο που δημοσιοποίησε στον λογαριασμό του στο Twitter. 

 «Αυτή τη στιγμή, με τις στρατιωτικές δυνάμεις μπαίνουμε στην τελική φάση της «Επιχείρησης Ελευθερία»», λέει ο Γκουαϊδό.

«Λαέ της Βενεζουέλας, πρέπει να βγούμε στους δρόμους μαζί, να στηρίξουμε τις δημοκρατικές δυνάμεις και να ανακτήσουμε την ελευθερία μας», σημειώνει επίσης. 

Δημοσιογράφος του Reuters είδε τον Γκουαϊδό να στέκεται κοντά στην αεροπορική βάση Λα Καρλότα στο Καράκας εν μέσω μια ομάδας ανδρών που φορούσαν στρατιωτικές στολές. Από τη βάση Λα Καρλότα είχε ξεκινήσει παλαιότερα και το πραξικόπημα του Τσάβες.

Στο πλευρό του, όπως φαίνεται και στο βίντεο, η σημαντική μορφή της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα, ο Λεοπόλδο Λόπεζ, που εδώ και μήνες βρίσκεται σε κατ' οίκον περιορισμό.

Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση του Μαδούρο ανακοίνωσε ότι θα καταπνίξει την προσπάθεια πραξικοπήματος ενώ έκανε λόγο για «μικρή ομάδα προδοτών». 

«Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας αντιμετωπίζει μια μικρή ομάδα προδοτών στον στρατό που επιχειρούν να στηρίξουν απόπειρα πραξικοπήματος», έγραψε στο twitter ο υπουργός Πληροφοριών της Βενεζουέλας Χόρχε Ροντρίγκεζ.

Αμέσως μετά την δημοσιοποίηση του βίντεο ξέσπασαν επεισόδια με δακρυγόνα κοντά στην αεροπορική βάση La Carlota μεταξύ στρατιωτικών πιστών στον Μαδούρο με δυνάμεις πιστές στον Γκουαϊδό.


Ο Γκουαϊδό, ο ηγέτης της εθνοσυνέλευσης της Βενεζουέλας, τον Ιανουάριο, επικαλέστηκε το σύνταγμα για να αναλάβει μια προσωρινή προεδρία υποστηρίζοντας ότι η επανεκλογή του Mαδούρο το 2018 ήταν παράνομη.

Έχει πραγματοποιήσει πολλά ταξίδια τις τελευταίες εβδομάδες για να ασκήσει πίεση στο Μαδούρο και να παραιτηθεί.

Διαδηλώσεις προγραμματίζονται για την 1η Μαΐου, περιλαμβανομένης της «μεγαλύτερης πορείας στην ιστορία της Βενεζουέλας», όπως την αποκαλεί ο Γκουαϊδό, στο πλαίσιο της «οριστικής φάσης» της προσπάθειάς του να αναλάβει την εξουσία προκειμένου να προκηρύξει νέες εκλογές.

Περίπου 50 χώρες, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, έχουν αναγνωρίσει τον Γκουαϊδό ως προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας.

Ο Μαδούρο αποκαλεί τον Γκουαϊδό «μαριονέτα των ΗΠΑ» που επιδιώκει να τον εκδιώξει με πραξικόπημα. Η κυβέρνηση έχει συλλάβει τον ανώτατο σύμβουλό του, στέρησε τον Γκουαίδό από την κοινοβουλευτική ασυλία του και ξεκίνησε διάφορες έρευνες σε βάρος του. Του απαγόρευσε επίσης να εγκαταλείψει τη χώρα, απαγόρευση την οποία παραβίασε ανοικτά ο Γκουαϊδό νωρίτερα φέτος.

Την περασμένη εβδομάδα ο Γκουαϊδό είπε πως ο σύμμαχός του στο Κογκρέσο, ο βουλευτής της αντιπολίτευσης Χιλμπέρ Κάρο, συνελήφθη, και πως 11 μέλη της ομάδας του κλήθηκαν να εμφανιστούν ενώπιον της υπηρεσίας πληροφοριών Σεμπίν.
Πηγή: skai.gr