Λιβύη: Η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας εξέδωσε ένταλμα σύλληψης του Χαφτάρ

Η διεθνώς αναγνωρισμένη Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) της Λιβύης εξέδωσε ένταλμα σύλληψης του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, ο οποίος διέταξε στις αρχές του μηνός τις δυνάμεις του να καταλάβουν την Τρίπολη.

Στρατιωτικός εισαγγελέας δήλωσε ότι το ένταλμα σύλληψης αφορά τους βομβαρδισμούς του αεροδρομίου Μιτίγκα της Τρίπολης και της συνοικίας Αμπού Σαλίμ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν άμαχοι.

Την 4η Απριλίου ο Χάφταρ, επικεφαλής του αυτοαποκαλούμενου Λιβυκού Εθνικού Στρατού (ΛΕΣ), διέταξε τις δυνάμεις του να αποσπάσουν την Τρίπολη από τις παραστρατιωτικές ομάδες που δηλώνουν πίστη στην ΚΕΕ. Έκτοτε μαίνονται μάχες στα όρια της πόλης.

Χθες Πέμπτη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) γνωστοποίησε ότι τουλάχιστον 205 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και άλλοι 913 έχουν τραυματιστεί τις δύο εβδομάδες των εχθροπραξιών.

Ο ειδικός επιτετραμμένος του ΟΗΕ για τη Λιβύη, ο Γασάν Σαλάμε, απηύθυνε έκκληση να σταματήσει αμέσως η επίθεση στην Τρίπολη, μερικές ώρες μετά τον φονικό βομβαρδισμό με ρουκέτες στη νότια συνοικία Αμπού Σαλίμ. Σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους, τουλάχιστον 6 άμαχοι σκοτώθηκαν και άλλοι 35 τραυματίστηκαν στον βομβαρδισμό αυτόν.

Το ένταλμα σύλληψης αφορά τον Χάφταρ και άλλα κορυφαία στελέχη του ΛΕΣ, συμπεριλαμβανομένων: του στρατηγού Άμπντελ-Σαλάμ αλ Χάσι, επικεφαλής των επιχειρήσεων του ΛΕΣ στη δυτική Λιβύη· τον Μοχάμεντ αλ Μανφούρ, επικεφαλής των αεροπορικών επιχειρήσεων· και τον Σακρ αλ Τζαρούσι, επικεφαλής της αεροπορίας του ΛΕΣ.

Πέραν της Τρίπολης, μάχες ξέσπασαν χθες και σε νοτιοδυτικά τμήματα της Λιβύης χθες Πέμπτη, με τον Άχμεντ αλ Μισμάρι, εκπρόσωπο του ΛΕΣ, να κάνει λόγο για επίθεση στην αεροπορική βάση Ταμανχίντ από παραστρατιωτικούς πιστούς στην ΚΕΕ σε συνεργασία με «μισθοφόρους» από το Τσαντ.

Σύμφωνα με τον Μισμάρι, την επίθεση διέταξε ο πρωθυπουργός της ΚΕΕ Φάγεζ ας Σάρατζ προκειμένου «να σταλεί το μήνυμα ότι ο νοτιοδυτικός τομέας [της Λιβύης] δεν είναι ασφαλής».

Οι δυνάμεις του ΛΕΣ «απώθησαν αυτά τα κακοποιά στοιχεία», είπε ο Μισμάρι και πρόσθεσε πως τέσσερις μαχητές σκοτώθηκαν και άλλοι έξι τραυματίστηκαν.

Οι δυνάμεις του Χάφταρ έχουν έδρα τη Βεγγάζη, λίκνο της εξέγερσης του 2011 που με την υποστήριξη του NATO οδήγησε στην ανατροπή και τη θανάτωση του Μουάμαρ Καντάφι, δικτάτορα της Λιβύης επί δεκαετίες.

Ο στρατάρχης Χάφταρ εγγράφει την έφοδο των δυνάμεών του στον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» που διατείνεται ότι διεξάγει και αψηφά τις εκκλήσεις που δέχεται να διατάξει να σταματήσει. Η επίθεση εντείνει τους φόβους πως η σύγκρουση θα κλιμακωθεί στη Λιβύη, χώρα με μεγάλα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, όπου η κατάσταση παραμένει χαοτική τα τελευταία οκτώ χρόνια, με δύο αντίπαλες κυβερνήσεις και μια μυριάδα ένοπλων οργανώσεων να διεκδικούν την εξουσία αλλά και τζιχαντιστές να αναζητούν ερείσματα.