Κλείσιμο

«Γαλάζια Πατρίδα»: Η γεωπολιτική ατζέντα της Άγκυρας την επόμενη δεκαετία

Την άποψη ότι η γιγαντιαία άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα» της Τουρκίας δεν είναι απλά μία κωδική ονομασία αλλά η γεωπολιτική αντίληψη που εκφράζει την πολιτική και στρατιωτική ατζέντα της Άγκυρας την επόμενη δεκαετία, εκφράζει ο στρατιωτικός αναλυτής της «δεξαμενής σκέψης», του Κέντρου Οικονομικών και Εξωτερικής Πολιτικής (EDAM)  της Κωνσταντινούπολης, Τζαν Κασαπόγλου. 

Με άρθρο του στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολή» ο στρατιωτικός αναλυτής εξηγεί ότι η άσκηση είναι η απόδειξη ότι η Άγκυρα επενδύει πολλά στις ναυτικές ικανότητες της για να υπερασπιστεί τα χωρικά ύδατα της αλλά και να χτίσει μία υπολογίσιμη δύναμη στην γεωπολιτική σκακιέρα. 

«Κοιτάζοντας πίσω τις τελευταίες δεκαετίες δεν είναι η πρώτη φορά που η Άγκυρα αναδεικνύει την στρατιωτική εργαλειοθήκη της όταν είναι αντιμέτωπη με περιφερειακές στρατηγικές υποθέσεις. Στα τέλη της δεκαετίας του 1990, για παράδειγμα, η πρωταρχική οδηγία στην περιφερειακή πολιτική άμυνας και ασφάλειας ήταν ενός είδους ‘’δύο και μισός πόλεμος’’ και μία στρατιωτική στρατηγική αντίληψη ‘’ενεργής αποτροπής», αναφέρει ο Τζαν Κασαπόγλου. 

Και συνεχίζει: «Σε αυτό το πλαίσιο η Άγκυρα επιδίωξε μία επιμελή ικανότητα ανάπτυξης προκειμένου να είναι σε θέση να πολεμήσει δύο διακρατικές ένοπλες συγκρούσεις σε πολλά μέτωπα ενώ θα μπορεί ταυτόχρονα να διεξάγει μεγάλης κλίμακας αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις στο εσωτερικό και εκτός συνόρων. Οι βασικές αντιλήψεις για την απειλή ήταν η χρήση της τρομοκρατίας του ΡΚΚ από το καθεστώς του Χαφέζ αλ Άσαντ ως εργαλείο μίνι-πολέμου καθώς και οι εντάσεις με την Ελλάδα στο Αιγαίο».  

Όπως σημειώνει ο στρατιωτικής αναλυτής από τα τέλη της δεκαετίας του 2010 η ιδέα της «Γαλάζιας Πατρίδας» έχει σαφή πλεονεκτήματα. «Πάνω απ’ όλα υποστηρίζεται από μία αποφασιστικά αναπτυσσόμενη αμυντική βιομηχανία. Επιπλέον, η ενσωμάτωση μη επανδρωμένων συστημάτων στην αντίληψη των επιχειρήσεων του τουρκικού στρατού (CONOPS), ιδίως με έναν τρόπο αποδεδειγμένο στη μάχη, παραμένει ένα κρίσιμο επίτευγμα και ένας πολλαπλασιαστής δυνάμεων σε κοινές επιχειρήσεις», τονίζει ο Τζαν Κασαπόγλου.

«Τέλος η κατοχή ενός ικανού και δυνατού ναυτικού δεν θα ενισχύσει μόνο την πολεμική ικανότητα. Το ναυτικό, εν αντιθέσει με άλλα παραδοσιακά τμήματα των ενόπλων δυνάμεων, είναι πραγματικά αποτελεσματικά διπλωματικά πλεονεκτήματα σε καιρούς ειρήνης. Συνολικά φαίνεται ότι οι τουρκικοί πολιτικοστρατιωτικοί φορείς λήψης αποφάσεων θα χρησιμοποιήσουν τις ναυτικές επιλογές τους πιο εντατικά τα επόμενα χρόνια», καταλήγει ο στρατιωτικός αναλυτής. 

Πηγή: skai.gr