Νέα προειδοποίηση Ζάεφ στον Ιβανόφ για την συμφωνία των Πρεσπών

Νέα προειδοποίηση στον πρόεδρο της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβανόφ ότι κινδυνεύει να βρεθεί αντιμέτωπος με πρόταση μομφής εάν δεν επικυρώσει την συμφωνία των Πρεσπών απηύθυνε ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζαέφ.

«Όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι», δήλωσε το Σάββατο ο κ. Ζάεφ, ερωτηθείς εάν θα υπάρξει μομφή κατά του προέδρου σε περίπτωση που δεν υπογράψει την συμφωνία, που είναι συνταγματικό προαπαιτούμενο προκειμένου να τεθεί σε ισχύ.

Την προηγούμενη εβδομάδα το κοινοβούλιο ενέκρινε για δεύτερη φορά με καθαρή πλειοψηφία 69 εδρών, σε σύνολο 120, την συμφωνία των Πρεσπών. Κανονικά κατ’ αυτόν τον τρόπο παρακάμπτεται το προεδρικό βέτο, όμως το Σύνταγμα δεν θέτει χρονικά περιθώρια στον κ. Ιβανόφ και συνεπώς ο πρόεδρος θεωρητικά μπορεί να συνεχίσει να χρονοτριβεί.

Η ύστατη πολιτική λύση για τον κ. Ζάεφ είναι το δημοψήφισμα επί του ονοματολογικού που αναμένεται να λάβει χώρα στην ΠΓΔΜ είτε στα τέλη Σεπτεμβρίου είτε στις αρχές Οκτωβρίου.

«Αν δεν υπογράψει τώρα τη συμφωνία, θα πρέπει να το κάνει μετά το δημοψήφισμα», ανέφερε ο Ζόραν Ζάεφ, προσθέτοντας αιχμηρά πως ο πρόεδρος, που πρόσκειται στην εθνικιστική αντιπολίτευση, δεν μπορεί να σταματήσει την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.

Ο γενικός γραμματέας του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ έχει καταστήσει σαφές πως η διαδικασία ένταξης της ΠΓΔΜ στη συμμαχία, που αναμένεται να αρχίσει στις 11 και 12 Ιουλίου, δεν θα ολοκληρωθεί εάν οι πολίτες απορρίψουν την συμφωνία των Πρεσπών στο δημοψήφισμα ή εάν στη συνέχεια δεν περάσει η απαιτούμενη αναθεώρηση του Συντάγματος από την Βουλή.

Όσον αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα πρώτα ενταξιακά κεφάλαια μπορεί να ανοίξουν τον Ιούνιο του 2019, εφόσον η χώρα εκπληρώσει έως τότε διάφορες μεταρρυθμιστικές προϋποθέσεις.
Πηγή: skai.gr
TAGS: ΠΓΔΜ