Στην τελική ευθεία η κρίση στην Γερμανία, την Δευτέρα οι αποφάσεις Ζεεχόφερ

Στην τελική ευθεία εισέρχεται η ενδοκυβερνητική κρίση στην Γερμανία.

Εκπρόσωποι της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης της καγκελαρίου Μέρκελ και του αδελφού κόμματος της, των Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας, βρίσκονται σε συνομιλίες το Σαββατοκύριακο ώστε να αποφευχθεί ρήξη που θα μπορούσε ακόμα και να διαλύσει τον τρικομματικό κυβερνητικό συνασπισμό.

Οι τριγμοί άρχισαν την Δευτέρα, όταν η κ. Μέρκελ απέρριψε πρόταση-κλειδί του υπουργού Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ, αρχηγού των Χριστιανοκοινωνιστών για το προσφυγικό. Το απορριφθέν σχέδιο προέβλεπε ότι πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν ήδη υποβάλει αίτηση για άσυλο σε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν θα δικαιούνταν είσοδο σε γερμανικό έδαφος.

Εάν δεν βρεθεί λύση το Σαββατοκύριακο, οι Χριστιανοκοινωνιστές έχουν διαμηνύσει πως είναι διατεθειμένοι να αψηφήσουν το βέτο της καγκελαρίου και να θέσουν σε εφαρμογή το σχέδιο Ζεεχόφερ από την προσεχή Δευτέρα. Εάν αυτό συμβεί η κ. Μέρκελ θα πρέπει είτε να δεχτεί ταπεινωτική αμφισβήτηση της εξουσίας της είτε να αποπέμψει τον υπουργό Εσωτερικών και κυβερνητικό εταίρο της.

Η καγκελάριος είναι πολέμια οποιασδήποτε μονομερούς γερμανικής ενέργειας στο προσφυγικό, καθώς ανησυχεί ότι διαφορετικά θα χαθεί κάθε ευκαιρία για πανευρωπαϊκή συμφωνία για το σύστημα ασύλου.

Την Τετάρτη, σε έκτακτη συνάντηση με τον κ. Ζεεχόφερ, η καγκελάριος πρότεινε υπομονή έως την Σύνοδο Κορυφής της 28ης και 29ης Ιουνίου, όπου θα προσπαθούσε να προωθήσει διμερείς συμφωνίες με χώρες όπως η Ελλάδα και η Ιταλία για επαναπροωθήσεις αφιχθέντων.

Οι Χριστιανοκοινωνιστές απέρριψαν την πρόταση, με τον πρωθυπουργό της Βαυαρίας να αντιτείνει δημόσια ότι δεν είναι δυνατόν να προσβλέπει σε ευρωπαϊκή λύση που δεν έχει βρεθεί εδώ και τρία χρόνια.

Η κ. Μέρκελ πάντως έχει ενισχύσει
την θέση της τις τελευταίες 48 ώρες, καθώς ανώτερα στελέχη και βουλευτές του κόμματός της την έχουν στηρίξει δημόσια, κατηγορώντας αντίθετα τον κ. Ζεεχόφερ για μικροπολιτικά παιχνίδια.

Οι Χριστιανοδημοκράτες και οι Χριστιανοκοινωνιστές είναι ιστορικοί σύμμαχοι και συνεργάζονται καθ’ όλη τη διάρκεια της μεταπολεμικής περιόδου. Ωστόσο, η προσφυγική κρίση έχει ψυχράνει τις σχέσεις των δύο πλευρών, καθώς η Βαυαρία έχει υποδεχτεί εκατοντάδες χιλιάδες αιτούντες άσυλο από το 2015, όταν η κ. Μέρκελ υιοθέτησε πολιτική ανοιχτών συνόρων.

Η ψύχρα μεταξύ Μέρκελ και Ζέεχοφερ για το προσφυγικό φαίνεται πως έχει ενταθεί ενόψει των ερχόμενων τοπικών εκλογών στο κρατίδιο της Βαυαρίας, τον ερχόμενο Οκτώβριο, όπου υπάρχει ενδεχόμενο οι Χριστιανοκοινωνιστές να χάσουν την μέχρι πρότινος δεδομένη αυτοδυναμία τους.

Κύρια αιτία είναι η συνεχής ενίσχυση του ακροδεξιού και αντιμεταναστευτικού κόμματος Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD), το οποίο δημοσκοπικά προβλέπεται να γίνει αξιωματική αντιπολίτευση στην Βαυαρία – ένα από τα πλουσιότερα κρατίδια της Γερμανίας.

Το τρίτο κόμμα του κυβερνητικού συνασπισμού, οι Σοσιαλδημοκράτες, που έχουν σαφώς πιο φιλόξενη πολιτική έναντι προσφύγων και μεταναστών, έχουν ταχθεί εμμέσως στο πλευρό της κ. Μέρκελ, επικρίνοντας την στάση Ζεεχόφερ.
Πηγή: skai.gr