Κυπριακά ΜΜΕ: Οι Τούρκοι απείλησαν να βυθίσουν το γεωτρύπανο

Σοβαρό επεισόδιο το πρωί της Παρασκευής στα κυπριακά χωρικά ύδατα με «πρωταγωνίστρια» την Άγκυρα που κλιμακώνει τις προκλητικές της ενέργειες. Στις 10 το πρωί το γεωτρύπανο της ENI SΑΙΡΕΜ 12000, σήκωσε άγκυρα με κατεύθυνση ανατολικά, επιχειρώντας εκ νέου να προσεγγίσει το στόχο Σουπιά στο θαλάσσιο τεμάχιο 3 της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με τον κυπριακό ιστότοπο sigmalive, το γεωτρύπανο της ιταλικής ενεργειακής εταιρείας απειλήθηκε με βύθιση από τουρκικά πολεμικά πλοία, σε περίπτωση που συνεχίσει την πορεία του. Μάλιστα, το SAIPEM 12000 προέβη σε μανούβρες για να αποφύγει παρεμπόδισή του από τουρκικά πολεμικά πλοία.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, κοντά στο γεωτρύπανο βρίσκονται τέσσερα τουρκικά πολεμικά σκάφη, με ένα εξ αυτών να προσπαθεί να το παρεμποδίσει. Ωστόσο, ο πλοίαρχος του SΑΙΡΕΜ 12000 επιχειρεί μανούβρες και δείχνει αποφασισμένος να φτάσει στον στόχο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το γεωτρύπανο δεν συνοδεύεται από κάποιο άλλο πολεμικό σκάφος, παρά μόνο από ένα υποστηρικτικό σκάφος, προκειμένου να μην κλιμακωθεί η ένταση που επιδιώκουν οι Τούρκοι.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο δημοσιογράφος του Sigma TV Κυριάκος Πενηνταέξ εκτίμησε ότι στην παρούσα φάση καταρρέει η προσπάθεια για να ξεκινήσει η γεώτρηση, τουλάχιστον σε επιχειρησιακό επίπεδο.


H θέση του SAIPEM 12000 

Η νέα προσπάθεια για να ξεκινήσει την Παρασκευή η γεώτρηση δεν είναι τυχαία, καθώς τα μεσάνυχτα έληξε η πρώτη τουρκική NAVTEX. Εδώ και δύο εβδομάδες τουρκικά πολεμικά πλοία παρεμποδίζουν το γεωτρύπανο της ιταλικής εταιρείας στο οικόπεδο 3 της κυπριακής ΑΟΖ, με αποτέλεσμα αυτό να παραμένει ακινητοποιημένο. O πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης θα θέσει το θέμα των προκλητικών τουρκικών ενεργειών, και των παράνομων NAVTEX, στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξέλλων την Παρασκευή, ενώ θα έχει και την στήριξη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, με τον οποίο σύμφωνα με πληροφορίες θα συναντηθεί.  

Τα προβλήματα που έχει εσωτερικά και εξωτερικά η Τουρκία προσπαθεί να τα λύσει με μια προκλητικότητα, μια επιθετικότητα και μια αναθεωρητική θεώρηση των διεθνών συνθηκών. Αυτό το πράγμα δεν πρόκειται να της περάσει. Έχει απέναντί της ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας.

Πάντως, ο αμερικανικός ενεργειακός κολοσσός ExxonMobil αγνοεί την τουρκική στάση στην κυπριακή ΑΟΖ. Η ExxonMobil έχει τα δικαιώματα για το τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ, έχοντας σχηματίσει κοινοπραξία με την Qatar Petroleum.
Πηγή: skai.gr