Η Μαδρίτη ανέστειλε το αυτοδιοίκητο της Καταλονίας παρά την «ανεξαρτησία»

Την αναστολή του αυτοδιοίκητου της Καταλονίας επικύρωσε με μεγάλη πλειοψηφία η ισπανική Γερουσία, λιγότερο από μία ώρα αφότου το τοπικό καταλανικό κοινοβούλιο πέρασε ψήφισμα ανεξαρτητοποίησης της περιοχής από την ιβηρική χώρα.

Υπέρ της ενεργοποίησης του Άρθρου 155 του Συντάγματος, που προβλέπει καθαίρεση της τοπικής κυβέρνησης και απευθείας έλεγχο των τοπικών υπηρεσιών από τη Μαδρίτη, τάχθηκαν 214 γερουσιαστές, ενώ μόλις 47 ψήφισαν κατά.

Τα δύο αντίπαλα ψηφίσματα ουσιαστικά θέτουν Μαδρίτη και Βαρκελώνη σε τροχιά απευθείας σύγκρουσης, χωρίς να μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο βίαιων συγκρούσεων.

Το κράτος δικαίου θα αποκατασταθεί στην Καταλονία, διαμήνυσε ο ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι λίγα λεπτά αφότου το καταλανικό κοινοβούλιο πέρασε ψήφισμα ανεξαρτητοποίησης της περιοχής από την Ισπανία και ίδρυσης κυρίαρχου κράτους.

O κ. Ραχόι έχει συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου του για τις 19:00 ώρα Ελλάδος, ενώ μέσω Twitter κάλεσε «όλους τους Ισπανούς» να επιδείξουν ψυχραιμία.

Σημειώνεται πως ο συντηρητικός ισπανός πρωθυπουργός απολαμβάνει ευρεία στήριξη στην ισπανική κοινή γνώμη και στον πολιτικό κόσμο στην κόντρα με τη Βαρκελώνη. Ακόμα και ο επικεφαλής των αριστερών Podemos, Πάμπλο Ιγκλέσιας, που τάσσεται υπέρ δικαιώματος των καταλανών στο δημοψήφισμα σχολίασε στο Twitter ότι το ψήφισμα της καταλανικής Βουλής είναι παράτυπη.



Ευρωπαϊκή στήριξη στο Ραχόι αλλά με έμφαση στο διάλογο


Ξεκάθαρη στήριξη στην κεντρική ισπανική κυβέρνηση προσέφερε εν τω μεταξύ η Ευρωπαϊκή Ένωση, προτρέποντας ωστόσο τη Μαδρίτη να λύσει το πρόβλημα χωρίς προσφυγή στη βία.

«Για την ΕΕ δεν αλλάζει τίποτα. Η Ισπανία παραμένει ο μοναδικός μας συνομιλητής. Ελπίζω η ισπανική κυβέρνηση να προτιμήσει την δύναμη του επιχειρήματος κι όχι το επιχείρημα της δύναμης», έγραψε στο Twitter ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Ο καταλανός πρόεδρος Κάρλες Πουτζδεμόν
τιτίβισε-απάντησε με νόημα στον κ. Τουσκ ότι οι Καταλανοί «πάντα προτιμούν τη δύναμη των επιχειρημάτων».

«Η Καταλονία είναι και ήταν μία γη ελευθερίας, στην υπηρεσία του λαού της, σε δύσκολες στιγμές και σε στιγμές γιορτής, τώρα πιο πολύ από ποτέ», προσέθεσε ο καταλανός πρόεδρος σε δεύτερη ανάρτησή του στο Twitter.

Καθαρή στήριξη στην Ισπανία έδωσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες. Σε ανακοίνωσή του, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ χαρακτηρίζει την Καταλονία αναπόσπαστο τμήμα της Ισπανίας και εκφράζει την πλήρη στήριξή του στα μέτρα που έλαβε η Μαδρίτη.



Εν τω μεταξύ χιλιάδες διαδηλωτές που υποστηρίζουν την ανεξαρτησία έχουν συγκεντρωθεί έξω από το κτήριο του καταλανικού κοινοβουλίου και άρχισαν να πανηγυρίζουν όταν έγινε γνωστό το πέρασμα του ψηφίσματος ανεξαρτησίας.

Ο δρόμος για τη σημερινή κρίση άρχισε με το πολύκροτο καταλανικό δημοψήφισμα της 1η Οκτωβρίου, το οποίο ωστόσο έχει κριθεί αντισυνταγματικό από το ανώτατο δικαστήριο της Ισπανίας όπου το 90% τάχθηκε υπέρ της ανεξαρτησίας, αλλά η συμμετοχή ήταν μόλις 43%.

Η τελευταία φορά που η Καταλονία κήρυξε την ανεξαρτησία της, αλλά παραδόξως «εντός της Ισπανικής Δημοκρατίας», ήταν το 1934, την περίοδο κρίσης πριν την έναρξη του εμφύλιου πολέμου. Το καταλανικό κράτος καταλύθηκε μία ημέρα αργότερα μετά από επέμβαση του στρατού.
Πηγή: skai.gr