Μαδρίτη σε Πουτζδεμόν: Να απαντήσεις ώς την Πέμπτη αν κήρυξες ανεξαρτησία

Τελεσίγραφο στον Κάρλες Πουτζδεμόν να αποσαφηνίσει έως την Πέμπτη, στις 10 το πρωί (11 ώρα Ελλάδας), αν έχει εάν έχει κηρύξει ανεξαρτησία ή όχι απέστειλε τη Δευτέρα η αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης Σοράγια Σάενθ ντε Σανταμαρία, προειδοποιώντας ότι στην αντίθετη περίπτωση θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά το άρθρο 155 του ισπανικού συντάγματος.

Σε επιστολή του, ο πρόεδρος της Καταλονίας ζήτησε από τον Μαριάνο Ραχόι περίοδο δύο μηνών για διαπραγματεύσεις, χωρίς να τοποθετηθεί ξεκάθαρα για το αν έχει κηρύξει ή όχι την ανεξαρτησία της αυτόνομης περιφέρειας.

«Ο διάλογος δεν απαιτείται, εφαρμόζεται» απάντησε η ισπανίδα πολιτικός, εκφράζοντας τη «λύπη της» γιατί ο Κάρλες Πουτζδεμόντ «επέλεξε να μην απαντήσει στην ευθεία ερώτηση της Μαδρίτης» στη σημερινή (Δευτέρα) πρώτη προθεσμία με την επιστολή του. «Οι πράξεις του επικεφαλής της καταλανικής κυβέρνησης παρατείνουν την ανασφάλεια στη χώρα» σημείωσε η Σανταμαρία.

«Στο χέρι του είναι να αποφύγει τα επόμενα βήματα. Στο χέρι του είναι η λύση, να απαντήσει με ένα ‘’ναι’’ ή ένα ‘’όχι’’ (…) Η νέα προθεσμία είναι μέχρι την Πέμπτη στις 10 το πρωί για να απαντήσει με τη σαφήνεια που οι πολίτες απαιτούν» διεμήνυσε η αντιπρόεδρος.

«Θα ήθελα να υπενθυμίσω στον κ. Πουτζδεμόν, ότι το άρθρο 155 (σ.σ του συντάγματος) δεν έχει να κάνει με την αναστολή της αυτοδιοίκησης, αλλά με τη λειτουργία της αυτοδιοίκησης βάσει της τήρησης των ισπανικών νόμων» διεμήνυσε η Σανταμαρία. «Το κάλεσμα του Πουτζδεμόν είναι αναξιόπιστο, όταν επιβάλλει τις θέσεις του στο σύνολο των πολιτών» ξεκαθάρισε η ισπανίδα αντιπρόεδρος.

Όπως τόνισε η Σανταμαρία, ο Καταλανός πρόεδρος δεν προσήλθε στο ισπανικό κοινοβούλιο για να συζητήσει το θέμα της καταλανική ανεξαρτησίας. «Κάθε δημοκράτης γνωρίζει ότι η δημοκρατία αντιπροσωπεύεται στον υπέρτατο βαθμό στο Κοινοβούλιο» είπε.

Το κυβερνητικό στέλεχος διευκρίνισε ότι ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι έχει ήδη απαντήσει στην επιστολή του καταλανού κυβερνήτη. Στην επιστολή του, ο ισπανός πρωθυπουργός προειδοποιεί τον Πουτζδεμόν ότι «θα είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για την εφαρμογή του συντάγματος», δηλαδή του άρθρου 155.

Πηγή: Επιμέλεια: Στέλιος Κάνδιας