Επικοινωνία Ερντογάν – Ρουχανί για το δημοψήφισμα των Κούρδων του Ιράκ

Το σημερινό (Δευτέρα) δημοψήφισμα στην ημιαυτόνομη περιοχή του Ιρακινού Κουρδιστάν συζήτησαν αργά το βράδυ της Κυριακής ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Ιρανό ομόλογό του Χασάν Ρουχάνι σε τηλεφωνική τους συνομιλία. Σύμφωνα με το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV, και οι δύο πρόεδροι τόνισαν την ανάγκη διατήρησης της εδαφικής ακεραιότητας του Ιράκ.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν επίσης ότι και οι δύο χώρες θα συντονίσουν πλήρως τη στάση τους έναντι του δημοψηφίσματος των Κούρδων του Ιράκ. Παρά τις διεθνείς πιέσεις οι Κούρδοι του Ιράκ επέμειναν στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία τους που διεξάγεται τη Δευτέρα.

Ο Ρουχανί τόνισε ότι η εδαφική ακεραιότητα του Ιράν είναι πολύ σημαντική και ζωτικής σημασίας για το Ιρανική κυβέρνηση, και ότι πρέπει να σταλεί «σαφές μήνυμα σε εκείνους που διαταράσσουν την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια».

«Ο συντονισμός των κρατών της περιοχής από αυτή την άποψη είναι πολύ σημαντικός και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ποτέ δεν θα επιτρέψουν την ανάπτυξη νέας αστάθειας στην περιοχή» ανέφερε ακόμα ο Ιρανός πρόεδρος.

Από την πλευρά του, ο Ταγίπ Ερντογάν υπογράμμισε την ετοιμότητα της Τουρκίας να προωθήσει τους δεσμούς της με το Ιράν σε όλους τους τομείς.

Παρά την αντίθεση της Βαγδάτης, της Τεχεράνης, της Άγκυρας, αλλά και δυτικών χωρών, στη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, ο επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΚDP) στο Ιράκ Mασούντ Μπαρζανί επέμεινε στην πραγματοποίησή του με τις κάλπες να ανοίγουν στις 8 το πρωί όπως είχε προγραμματιστεί.

Κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας τους, οι δύο ηγέτες εκτός της απόφασης του ιρακινού Κουρδιστάν να πραγματοποιήσει δημοψήφισμα συζήτησαν για με τις διμερείς σχέσεις και ασχολήθηκαν με τις τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή.
Πηγή: skai.gr