Πετυχημένη κατάρριψη πυραύλου από το THAAD με το βλέμμα στην Κορέα

Επιτυχημένη δοκιμή του αμυντικού αντιπυραυλικού συστήματος THAAD πραγματοποίησαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, καταρρίπτοντας βαλλιστικό πύραυλο μεσαίου βεληνεκούς, στον απόηχο της δεύτερης πετυχημένης εκτόξευσης διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου από την Πιονγκγιάνγκ.

Το THAAD είναι σχεδιασμένο για να αντιμετωπίσει απειλές από χώρες όπως η Βόρεια Κορέα και το Ιράν. Συστοιχίες έχουν τοποθετηθεί και στη Νότια Κορέα, προκαλώντας την έντονη ενόχληση της Κίνας, η οποία ανησυχεί ότι το ισχυρό ραντάρ του THAAD μπορεί να απειλήσει την εθνική της ασφάλεια.

Αν και είχε προγραμματισθεί προ πολλού, η δοκιμή του THAAD έρχεται υπό τη σκιά της κλιμακούμενης έντασης στην Κορεατική Χερσόνησο.

Μολονότι ο πύραυλος
που καταρρίφθηκε αυτή τη φορά ήταν μεσαίου βεληνεκούς, το THAAD έχει στο παρελθόν καταφέρει να αναχαιτίσει αποτελεσματικό και βλήματα μεγάλης ακτίνας δράσης, σαν αυτά που έχει δοκιμάσει στις 3 και 27 Ιουλίου ο Βορράς.

Ο ανώτατος ηγέτης της απομονωμένης χώρας, Κιμ Γιόνγκ-ουν, ισχυρίστηκε μάλιστα ότι πλέον ολόκληρη η επικράτεια των ΗΠΑ βρίσκεται μέσα στο βεληνεκές των βορειοκορεατικών πυραύλων.

Η αμερικανική Αεροπορία ανακοίνωσε νωρίτερα ότι δύο υπερηχητικά μαχητικά πραγματοποίησαν πτήση πάνω από την Κορεατική Χερσόνησο, σε μία επίδειξη ισχύος των αμερικανικών όπλων.

Στην περίπου 10ωρη πτήση τα δύο αμερικανικά αεροσκάφη συνεργάστηκαν αρχικά με ιαπωνικά μαχητικά και εν συνεχεία με νοτιοκορεατικά F-15, πραγματοποιώντας εναέριες ασκήσεις για αναχαιτίσεις και σχηματισμούς.

Απογοήτευση Τραμπ με την Κίνα

Τη βορειοκορεατική εκτόξευση καταδίκασε, μεταξύ άλλων, και η Κίνα, κύριος σύμμαχος του καθεστώτος Κιμ στη διεθνή σκηνή, διαμηνύοντας ωστόσο ότι θα πρέπει να αποφευχθούν από όλους ενέργειες κλιμάκωσης της έντασης.

Την απογοήτευσή του με τη στάση του Πεκίνου εξέφρασε ο κ. Τραμπ, ο οποίος έχει ζητήσει επανειλημμένα από την Κίνα να ασκήσει πίεση στην Πιονγκγιάγκ με οικονομικά και πολιτικά μέσα.

Με δύο αναρτήσεις του στο Twitter, ο αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι είναι «πολύ απογοητευμένος» με την Κίνα, υποστηρίζοντας ότι το Πεκίνο δεν έχει κάνει τίποτε προς το όφελος των ΗΠΑ, αναφορικά με την Βόρεια Κορέα.

«Είμαι πολύ απογοητευμένος με την Κίνα. Οι ανόητοι προηγούμενοι ηγέτες, τους επέτρεψαν να αποκομίζουν εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια τον χρόνο από εμπορικές συναλλαγές, ωστόσο…», ανέφερε το πρώτο τιτίβισμα.

«…Δεν κάνουν ΤΙΠΟΤΑ για μας σε ό,τι αφορά την Βόρεια Κορέα, εκτός από το να μιλάνε. Δεν θα επιτρέψουμε πλέον αυτό να συνεχιστεί. Η Κίνα μπορεί εύκολα να λύσει αυτό το πρόβλημα!», τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ στην επακόλουθη ανάρτησή του.
Πηγή: skai.gr