Κλείσιμο

Δύο ακόμα υπουργοί παραιτούνται από την κυβέρνηση Μακρόν

Την παραίτησή τους από την κυβέρνηση του γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσαν δύο ακόμα υπουργοί, ο κυβερνητικός εταίρος Φρανσουά Μπαϊρού που είχε το χαρτοφυλάκιο Δικαιοσύνης και η αρμόδια για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Μαριέλ ντε Σαρνέζ.

Πρόκειται για το δεύτερο πλήγμα για τη νεότευκτη κυβέρνηση Μακρόν σε διάστημα 24 ωρών, καθώς είχε προηγηθεί η παραίτηση της υπουργού Άμυνας Σιλβί Γκουλάρ από το υπουργικό συμβούλιο.

Οι τρεις παραιτηθέντες ανήκουν στο «Δημοκρατικό Κίνημα» του κ. Μπαϊρού, το οποίο αποτελεί αντικείμενο προκαταρκτικής εισαγγελικής έρευνας στη Γαλλία λόγω καταγγελιών ότι τοποθετούσε παράνομα βοηθούς ευρωβουλευτών του σε κομματικά καθήκοντα.

Τα επιτελεία των ευρωβουλευτών αμείβονται με κοινοτικά κονδύλια και βάσει του κανονισμού δεν επιτρέπεται να απασχολούνται οπουδήποτε πέραν του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ανάλογη έρευνα αντιμετωπίζει το Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λε Πεν για τη μισθοδοσία της προσωπάρχου της και του σωματοφύλακά της.

Πρόκειται για «προσωπική επιλογή» Μπαϊρού, αλλά «απλοποιεί την κατάσταση», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κριστόφ Καστανέ. Ο κ. Μακρόν έχει δεσμευθεί για πάταξη της διαφθοράς και αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στο πολιτικό σύστημα.

Μετά τις παραιτήσεις το Δημοκρατικό Κίνημα δεν διαθέτει άλλους υπουργούς στην κυβέρνηση Μακρόν.

Ο κ. Μπαϊρού θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στις 18:00 ώρα Ελλάδος. Έως τώρα δεν υπάρχουν πληροφορίες που να υποδεικνύουν την ύπαρξη ρήγματος ανάμεσα στον ίδιο και τον πρόεδρο Μακρόν, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε διάσπαση του κυβερνητικού συνασπισμού.

Ούτως ή άλλως το «Δημοκρατία Εμπρός» του κ. Μακρόν διαθέτει μόνο του αυτοδυναμία στην Εθνοσυνέλευση, καθώς στις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής απέσπασε 308 από τις 577 έδρες. Η ελάχιστη πλειοψηφία απαιτεί 289 βουλευτές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, το Δημοκρατικό Κίνημα του κ. Μπαϊρού κέρδισε 42 έδρες, ενισχύοντας την πλειοψηφία του συνασπισμού στις 350.
Πηγή: skai.gr