Η τρομοκρατική οργάνωση «Ισλαμικό Κράτος» ανέλαβε την ευθύνη για το Λονδίνο

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την τρομοκρατική επίθεση στο Λονδίνο, έξω από τη βρετανική Βουλή, που στοίχισε τη ζωή τέσσερις ανθρώπους, περιλαμβανομένου του δράστη.

Η ανάληψη ευθύνης έγινε μέσω τηλεγραφήματος του προπαγανδιστικού πρακτορείου της οργάνωσης, του Amaq, όπου ο τρομοκράτης χαρακτηρίζεται «στρατιώτης του χαλιφάτου».

Οι βρετανικές Αρχές έχουν ανακοινώσει πως ο δράστης φαίνεται να «εμπνεύστηκε» από ισλαμιστική τρομοκρατία, όμως δεν έχουν κάνει λόγο για απευθείας σύνδεση του τρομοκράτη με το ISIS.

Όπως δήλωσε νωρίτερα ενώπιον της Βουλής η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, ο δράστης είχε γεννηθεί στη Βρετανία και ήταν γνωστός στις Αρχές, καθώς στο παρελθόν είχε εξετασθεί από την υπηρεσία εσωτερικής ασφαλείας MI5. Η ταυτότητά του δεν είχε δημοσιοποιηθεί.

Διευκρίνισε ωστόσο ότι ο τρομοκράτης δεν απασχολούσε πια τις μυστικές υπηρεσίες και ήταν «εκτός της εικόνας πληροφοριών», χωρίς να υπάρχει καμία ένδειξη για το σχέδιό του.

Η πρωθυπουργός επαναβεβαίωσε ότι, σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία, ο τρομοκράτης «έδρασε μόνος του», αν και οι εν εξελίξει έρευνες εστιάζουν πάνω στα κίνητρά του και τα πρόσωπα τα οποία συναναστρεφόταν.

Οκτώ άνθρωποι έχουν συλληφθεί έως τώρα, σε έξι αστυνομικές εφόδους που πραγματοποιήθηκαν στο Μπέρμιγχαμ και το Λονδίνο.

Η κ. Μέι ανακοίνωσε επίσης ότι ανάμεσα στους περίπου 40 τραυματίες της επίθεσης συγκαταλέγονται και δύο Έλληνες.

Σύμφωνα πάντως με το υπουργείο Εξωτερικών και την πρεσβεία στο Λονδίνο, πρόκειται για ζεύγος Ελλήνων που απλώς πήγαν αυτοβούλως σε εξωτερικά ιατρεία είτε με αμυχές είτε λόγω σοκ. Δεν νοσηλεύεται κανείς εξ αυτών.

Η Μητροπολιτική Αστυνομία ανακοίνωσε νωρίτερα πως 29 τραυματίες χρειάστηκαν νοσηλεία ενώ επτά παραμένουν σε κρίσιμη κατάσταση.

Η κ. Μέι επισήμανε στη Βουλή ότι κατόπιν συσκέψεων που είχε με τους υπεύθυνους των δυνάμεων ασφαλείας, αποφασίστηκε το επίπεδο τρομοκρατικού συναγερμού να μείνει αμετάβλητο στο σημερινό επίπεδο, καθώς δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδεικνύουν ότι υπάρχει άμεσος κίνδυνος περαιτέρω επιθέσεων.

Το σημερινό επίπεδο συναγερμού είναι «Σοβαρό» (Severe), που είναι το δεύτερο υψηλότερο και σημαίνει ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα τρομοκρατικής επίθεσης. Το ύψιστο επίπεδο συναγερμού είναι το Critical, που σημαίνει ότι επίκειται χτύπημα.
Πηγή: skai.gr