Ομπάμα: Οι κυβερνοεπιθέσεις με έκαναν εμμονικό με την ηλεκτρονική ασφάλεια

Απολογισμό της 8ετίας του στο Οβάλ Γραφείο έκανε ο Μπαράκ Ομπάμα, μιλώντας από τον Λευκό Οίκο, εξαπολύοντας επίθεση στη Ρωσία για τις κυβερνοεπιθέσεις στους Δημοκρατικούς, προεκλογικά, και για τη συμμαχία τους με τον Άσαντ στη Συρία. Ο Αμερικανός πρόεδρος στάθηκε επίσης στη μείωση της φτώχειας και της ανεργίας, την ιατροφαρμακευτική κάλυψη της πλειονότητας των Αμερικανών, την προώθηση των εναλλακτικών πηγών ενέργειας και τη δημιουργία εκατομμυρίων νέων θέσεων εργασίας, ως αποτελέσματα της πολιτικής που ακολουθήθηκε.

«Έγινα εμμονικός με την ηλεκτρονική ασφάλεια»
Εστιάζοντας στο ζήτημα των κυβερνο-επιθέσεων στους λογαριασμούς των δημοκρατικών και την διαρροή ιδιωτικής αλληλογραφίας μελών του κόμματος, προεκλογικά, επανέλαβε τις κατηγορίες τους για ρωσικό δάκτυλο πίσω από τις ενέργειες αυτές.

Κατηγορώντας, όχι μόνο τους Ρώσους, αλλά και την Κίνα για παλαιότερες επιθέσεις χάκινγκ σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και οργανισμούς με σκοπό την υποκλοπή απόρρητων πληροφοριών και μυστικών, ο Ομπάμα εξήγησε πως, ακριβώς αυτοί οι «υπαρκτοί κίνδυνοι» ήταν που τον έκαναν «εμμονικό» με την ηλεκτρονική ασφάλεια. «Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να εγγυηθούμε ότι τέτοια περιστατικά δεν θα επαναληφθούν», πρόσθεσε.

«Προειδοποίησα τον Πούτιν να μην το συνεχίσει γιατί όπως εκείνοι μπορούσαν να μας επιτεθούν, κατά τον ίδιο τρόπο μπορούσαμε κι εμείς», συνέχισε, παρατηρώντας πως μετά από αυτές τις δημόσιες επισημάνσεις, δεν επακολούθησε καμία ηλεκτρονική επίθεση και η διαδικασία των εκλογών ολοκληρώθηκε ομαλά.

Όλοι έχουμε «μυστικά» στα mail μας
Ο πρόεδρος απέφυγε, επανειλημμένως, να απαντήσει ευθέως σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων για το κατά πόσο οι διαρροές, επηρέασαν το εκλογικό αποτέλεσμα, οδηγώντας την Κλίντον στην ήττα. «Χρέωσε» όμως στα μέσα μαζικής ενημέρωσης την έκταση που έδωσαν ακόμη και στις πιο μικρές και «αδιάφορες» λεπτομέρειες των e-mail που είχαν διαρρεύσει. «Ο καθένας έχει πράγματα εκεί μέσα που δεν θα ήθελε να αποκαλυφθούν», πρόσθεσε. «Αυτό που με απασχολεί είναι ότι όλοι είχαμε πρόσβαση σε αυτές τις πληροφορίες και πρέπει να αναρωτηθούμε αν τις διαχειριστήκαμε σωστά».

«Το αίμα των αθώων πέφτει πάνω στον Άσαντ, του Ρώσους και το Ιράν»
Για τον πόλεμο στην Συρία ο Αμερικανός πρόεδρος διαμήνυσε ότι το αίμα των αθώων πέφτει πάνω στον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ και τους συμμάχους του, τη Ρωσία και το Ιράν. Κατηγόρησε μάλιστα και τις τρεις δυνάμεις ότι προσπαθούν να εξαπατήσουν τη διεθνή κοινότητα για το τι συμβαίνει στην χώρα και επανέλαβε την ανάγκη μια διεθνούς προσπάθειας για εποπτεία και στήριξη του άμαχου πληθυσμού.

Κατηγορώντας το καθεστώς και τους Ρώσους ότι εμποδίζουν την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, εγγυήθηκε ότι η αμερικανική πλευρά κάνει ό,τι είναι δυνατό για την εξασφαλίσει την βοήθεια στους αμάχους και πιέζει για διαρκείς ελέγχους σε ζητήματα που αφορούν τη χρήση χημικών όπλων.  «Ο Άσαντ δεν μπορεί να νομιμοποιήσει το καθεστώς τους σφαγιάζοντας αθώους» κατέληξε, χαρακτηριστικά.

Πρόοδος στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας - Νέο κεφάλαιο με την Κούβα
Ο Ομπάμα χαρακτήρισε σημαντική την πρόοδο και στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας καθώς, κατά τη θητεία του, «δε σημειώθηκε ούτε ένα τρομοκρατικό χτύπημα σε αμερικανικό έδαφος που να έχει οργανωθεί ή διαταχθεί από κάποια τρομοκρατική οργάνωση στο εξωτερικό». Το νέο κεφάλαιο στις σχέσεις με την Κούβα και η μείωση της εξάρτησης των ΗΠΑ για ορυκτά καύσιμα ήταν επίσης, κατά τη γνώμη του, πεδία ιστορικών εξελίξεων.

Δηλώνοντας «περήφανος» για τη βελτιωμένη εικόνα των ΗΠΑ στο τέλος της δεύτερης θητείας του, ο Ομπάμα εγγυήθηκε πως η μεταβίβαση της εξουσίας στον επόμενο πρόεδρο θα είναι ομαλή, «παρά τις πολιτικές διαφορές». Ο ίδιος υπογράμμισε πως η επικοινωνία του με τον Ντόναλντ Τραμπ ήταν έως τώρα «άμεση και γεμάτη κατανόηση», και ότι ο αμερικανός μεγιστάνας φάνηκε ανοικτός σε αρκετές από τις προτάσεις του. «Το να περνάς τις πόρτες του οβάλ γραφείο είναι μία υποβλητική διαδικασία», σημείωσε.

«Ο Ρόναλντ Ρίγκαν θα στριφογύριζε στον τάφο του»
Κλείνοντας, επιχείρησε να δώσει μία
έμμεση απάντηση στους Ρεπουμπλικάνους που τον είχαν επικρίνει, στο παρελθόν, για τις προσπάθειες του να βελτιώσει τις σχέσεις των ΗΠΑ με τη Ρωσία.

«Πρόκειται για τους ίδιους ανθρώπους που χαιρέτισαν τις προθέσεις του Τραμπ να τερματίσει τις κυρώσεις της Ουάσινγκτον προς τη Μόσχα», εκτίμησε.
«Ο Ρόναλντ Ρίγκαν θα στριφογύριζε στον τάφο του αν μάθαινε πως το ένα τρίτο των Ρεπουμπλικάνων εγκρίνει την πολιτική του Πούτιν», σχολίασε ο Ομπάμα, προειδοποιώντας πως η πολιτική του Ρώσου προέδρου θα  μπορούσε να εξασθενήσει την Αμερική, αν οι Αμερικανοί «ξεχάσουν τις αξίες τους».

  

Πηγή: skai.gr - Πάνος Σάκκας