Νέα Ζηλανδία: Τουλάχιστον 2 νεκροί από τον σεισμό - επιφυλακή για τσουνάμι (upd)

Τουλάχιστον 2 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους από τον ισχυρό σεισμό των 7,5 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ, που έπληξε νωρίτερα τη Νέα Ζηλανδία, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Τζον Κέι.

Λίγο νωρίτερα η αστυνομία της Νέας Ζηλανδίας έκανε λόγο για τουλάχιστον 1 νεκρό από κατάρρευση κτιρίου στην πόλη Καϊκούρα, που βρίσκεται κοντά στο επίκεντρο του σεισμού.

Πολλές είναι και οι αναφορές για τραυματίες στις πόλεις Καϊκούρα και Τσέβιοτ καθώς και για ζημιές σε αρκετές περιοχές της Νέας Ζηλανδίας, κάνουν τα τοπικά μέσα, μετά τον ισχυρό σεισμό μεγέθους 7,5 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ, που σημειώθηκε δύο λεπτά μετά τα μεσάνυχτα (τοπική ώρα).

Ελικόπτερα συνδράμουν στην επιχείρηση αεροδιακομιδής των τραυματιών. Άγνωστος παραμένει για την ώρα και ο ακριβής αριθμός των τραυματιών.

Εν τω μεταξύ, κύματα τσουνάμι ύψους δύο μέτρων εντοπίστηκαν, λίγο πριν τις 4 (ώρα Ελλάδος), στα ανοικτά της Νότιας Νήσου της Νέας Ζηλανδίας,μετά τον σεισμό. Μικρότερα αλλά «πολύ επικίνδυνα» κύματα χτύπησαν ήδη τις ακτές πλησίον του Γουέλινγκτον, σύμφωνα με τον τοπικό μετεωρολογικό ιστότοπο, Weather Watch. 


«Προειδοποίηση για τσουνάμι. Ανοίξτε το ραδιόφωνο»

Η σεισμολογική υπηρεσία της Νέας Ζηλανδίας GeoNet, εκτιμά το μέγεθος του σεισμού στα 7,5 ρίχτερ ενώ το Ινστιτούτο Γεωλογικής Έρευνας των ΗΠΑ (USGS) κάνει λόγο για 7,8 ρίχτερΤο επίκεντρο του σεισμού ήταν σε απόσταση 91 χιλιομέτρων βορειοανατολικά της πόλης Κράιστσερτς. 

Ακολούθησαν τουλάχιστον 45 μετασεισμοί με τον μεγαλύτερο από αυτούς να υπολογίζεται στα 6,1 ρίχτερ. 

Στην πρωτεύουσα Ουέλινγκτον, ξενοδοχεία και συγκροτήματα διαμερισμάτων εκκενώθηκαν. Ο Ρίτσαρντ Μακλίν, εκπρόσωπος του δημοτικού συμβουλίου της περιοχής, δήλωσε ότι υπάρχουν πληροφορίες για δομικές ζημιές σε αρκετά κτίρια: «Έχουμε πληροφορίες για σπασμένους υδραγωγούς, ενώ πάρα πολλά αντικείμενα έχουν πέσει από γραφεία και ράφια», δήλωσε στον σταθμό RNZ.

Δρόμοι στο Νότιο Νησί έχουν κλείσει και έχουν αναφερθεί ζημιές στα δίκτυα ηλεκτροδότησης και τηλεφωνικών επικοινωνιών.

Η υπηρεσία πολιτικής άμυνας της Νέας Ζηλανδίας προειδοποιεί τους κατοίκους κατά μήκος της ανατολικής ακτής της χώρας για τον «θανάσιμο κίνδυνο που διατρέχουν» από τα κύματα τσουνάμι, προτρέποντάς τους να καταφύγουν σε υψηλότερα εδάφη, για λόγους ασφαλείας.


Ζημιές στα κτίρια επί της οδού Γουέκφιλντ στο Γουέλινγκτον

Στην οδηγία, συνίσταται στους πολίτες να κατευθυνθούν άμεσα σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο υψόμετρο, ή προς την ενδοχώρα, με ό,τι μέσο διαθέτουν. Στην περίπτωση που δεν έχουν τη δυνατότητα να απομακρυνθούν άμεσα από τις ακτές, η Υπηρεσία συμβουλεύει τους κατοίκους να ανέβουν στους υψηλότερους ορόφους των «γερών πολυκατοικιών».

«Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να να πλησιάσετε τις ακτές για να δείτε το τσουνάμι», προειδοποιεί το υπουργείο, συνιστώντας στους κατοίκους να έχουν ανοιχτό το ραδιόφωνο για περαιτέρω οδηγίες.




Πηγή: skai.gr