Κλείσιμο

Τέσσερις συλλήψεις για το μακελειό με 11 νεκρούς στην Κωνσταντινούπολη

Τέσσερα άτομα έχουν τεθεί υπό κράτηση σχετικά με τη βομβιστική επίθεση που συγκλόνισε το πρωί την Κωνσταντινούπολη, προκαλώντας το θάνατο τουλάχιστον 11 ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 36, όπως μεταδίδουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Η επίθεση είχε ως στόχο λεωφορείο που μετέφερε αστυνομικούς των ΜΑΤ και σημειώθηκε εν ώρα αιχμής, γύρω στις 8:35 το πρωί, στην περιοχή Βεζνετσιλέρ. Επτά από τους νεκρούς είναι αστυνομικοί και οι υπόλοιποι τέσσερις είναι πολίτες. Σύμφωνα με τον κυβερνήτη της Πόλης, τουλάχιστον τρεις από τους τραυματίες νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

«Όπλο» του χτυπήματος ήταν ένα σταθμευμένο αυτοκίνητο, παγιδευμένο με εκρηκτικά. Όπως μεταδίδει το ιδιωτικό πρακτορείο Dogan, το αυτοκίνητο ήταν νοικιασμένο και ο εκρηκτικός μηχανισμός ενεργοποιήθηκε με τηλεχειρισμό.

Έως τώρα δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης για το χτύπημα, όμως οι υποψίες των τουρκικών Αρχών έχουν στραφεί στους κούρδους αντάρτες του PKK, οι οποίοι συνηθίζουν να στοχοθετούν τις δυνάμεις ασφαλείας. Δεν είναι γνωστό αν οι τέσσερις συλληφθέντες συνδέονται με κάποια κουρδική οργάνωση.

Η έκρηξη ήταν τόσο ισχυρή που το αστυνομικό λεωφορείο αναποδογύρισε και κατέληξε να στέκεται στην οροφή του. Πολλά ΙΧ που βρίσκονταν κοντά στο σημείο καταστράφηκαν, ενώ σοβαρές ζημιές προκλήθηκαν και στην πρόσοψη κοντινού ξενοδοχείου, το οποίο ευτυχώς ήταν κλειστό. Η έκρηξη υποχρέωσε το Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης, που έχει κτήρια κοντά στο σημείο, να αναβάλει ορισμένες εξετάσεις.

Πρόκειται για την τέταρτη βομβιστική επίθεση στη μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας το 2016.

Επισκεπτόμενος νοσηλευόμενους τραυματίες της επίθεσης ο πρόεδρος Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν διαμήνυσε ότι τέτοιες ενέργειες «δεν μπορεί να συγχωρεθούν». «Θα συνεχίζουμε τον αγώνα μας εναντίον των τρομοκρατιών, άκοπα, έως το τέλος», είπε.

Μήνυμα καταδίκης έστειλε και ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τονίζοντας ότι το χτύπημα έλαβε χώρα μέσα στον ιερό μήνα του Ραμαζανιού, που βρίσκεται στη δεύτερη μέρα του.

Μηνύματα στήριξης στην Άγκυρα έχουν στείλει οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρωπαϊκή Ένωση και πολλές άλλες χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα.

«Καταδικάζουμε απερίφραστα τη σημερινή πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη. Σε αυτή τη δύσκολη ώρα, εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στις οικογένειες των θυμάτων και διατυπώνουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στον φίλο τουρκικό λαό», ανακοίνωσε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.
Πηγή: skai.gr