Βρυξέλλες - τρομοκρατικές επιθέσεις: 34 νεκροί, εκατοντάδες τραυματίες (Live Upd)

Tριάντα τέσσερις νεκροί, 20 από το σταθμό του Μετρ του Μαλμπέκ. και 14 από το αεροδρόμιο Ζάβεντεμ, και πάνω από 200 τραυματίες, είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός από τα τρομοκρατικά χτυπήματα στην "καρδιά" της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τις Βρυξέλλες.

Τριήμερο πένθος
στο Βέλγιο στη μνήμη των θυμάτων ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας Ζαν Ζαμπόν, ο βασιλιάς Φίλιππος θα προχωρήσει σε διάγγελμα στις 8 το βράδυ (ώρα Ελλάδας).


Le CHAOS a l'interieur du hall de l'aeroport de Zaventem

Σημειώνεται ότι οι βελγικές αρχές ανέφεραν ότι οι βομβιστές αυτοκτονίας είχαν τοποθετήσει βίδες και καρφιά στους εκρηκτικούς μηχανισμούς προκειμένου να προκαλέσουν όσο το δυνατόν περισσότερα θύματα.

Νεότερες πληροφορίες που μεταδίδονται από τα διεθνή πρακτορεία κάνουν λόγο και για τρίτη βόμβα η οποία βρέθηκε στο αεροδρόμιο και εξουδετερώθηκε από τις αρχές, επικαλούμενα αξιωματούχο.

Η βελγική αστυνομία εντόπισε μία πεταμένη ζώνη με εκρηκτικά στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών. Η αστυνομία βρήκε καλάνικοφ δίπλα στον νεκρό βομβιστή του αεροδρομίου. Οι αρχές του Βελγίου αναμένεται να θέσουν εκ νέου σε λειτουργία στις 16:00 τοπική ώρα το σιδηροδρομικό δίκτυο των Βρυξελλών.

Σύμφωνα με τα διεθνή μέσα, αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι είδαν να εκρήγνυται βόμβα στον χώρο του check in, κοντά στο χώρο των εισιτηρίων της American Airlines.



Δεν επιτρέπεται καμία προσγείωση στο αεροδρόμιο, ενώ έχουν σταματήσει και τα δρομολόγια των τραίνων προς αυτό. Το αεροδρόμιο έχει εκκενωθεί, ενώ σύμφωνα με το λογαριασμό του στο twitter, έχουν ματαιωθεί όλες οι πτήσεις από και πρός το Ζάβεντεμ.

Παράλληλα λαμβάνονται έκτακτα μέτρα ασφαλείας στη γύρω περιοχή υπό το φόβο και δεύτερου χτυπήματος. Σε επιφυλακή βρίσκονται και τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της πόλης. Οι αρχές έχουν αναβαθμίσει το επίπεδο συναγερμού στο ύψιστο επίπεδο ασφαλείας.

Την αποφασιστικότητά τους να αντιμετωπίσουν την τρομοκρατική απειλή «ενωμένοι, με όλα τα απαραίτητα μέσα» διαμηνύουν οι 28 αρχηγοί των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και οι πρόεδροι των θεσμών της ΕΕ, σε κοινό τους ανακοινωθέν για τις αιματηρές επιθέσεις.

Σε μηνυμά του στο twitter ο Βέλγος πρωθυπουργός, Charles Michel αναφέρει ότι: «Παρακολουθούμε την κατάσταση λεπτό προς λεπτό. Η απόλυτη προτεραιότητά μας βρίσκεται στα θύματα και τους ανθρώπους που βρίσκονται στο αεροδρόμιο»


Οι εκρήξεις έρχονται τέσσερις ημέρες μετά τη σύλληψη του Σαλάχ Αμπντεσλάμ, του κύριου υπόπτου για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι.
Ζωντανά συνεχής ροή από το αεροδρόμιο των Βρυξελλών




Ο δήμαρχος Βρυξελλών, Yvan Mayeur, τόνισε πριν από λίγο σε συνέντευξη τύπου πως στο σταθμό του μετρό υπάρχουν μέχρι στιγμής τουλάχιστον 20 νεκροί και 106 τραυματίες.

Αστυνομικές πηγές αναφέρουν πως βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη επιχείρηση για βόμβα στο νοσοκομείο Saint Pierre των Βρυξελλών.

Μία ειδική επιχείρηση έλαβε χώρα πριν από λίγη ώρα για τη σύλληψη ενός επιβάτη σε τρένο που κατευθυνόταν από τις Βρυξέλλες στο Άμστερνταμ όπως αναφέρει το πρακτορείο TASS. Σύμφωνα με πληροφορίες το τρένο σταμάτησε στο σταθμό του Hoofddorp, μία στάση πριν από το αεροδρόμιο του Schiphol Airport με όλους τους επιβάτες να μεταβαίνουν σε τοπικό ξενοδοχείο.

Έξω από τα κυβερνητικά κτίρια στη Γαλλία κυματίζουν μεσίστιες σημαίες του Βελγίου σε ένδειξη πένθους και συμπαράστασης στο Βελγικό λαό.




Πριν από λίγη ώρα δόθηκε στη δημοσιότητα η παρακάτω φωτογραφία στην οποία σύμφωνα με πληροφορίες απεικονίζονται οι δύο τρομοκράτες. 



Ασφαλείς είναι οι 17 μαθητές από το λύκειο του Ραπτόπουλου Ευρυτανίας που βρίσκονται στις Βρυξέλλες.

Ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ θα μεταβεί στη βελγική πρεσβεία στο Παρίσι στις 16:00 (τοπική ώρα) προκειμένου να εκφράσει την συμπαράστασή του στον λαό του Βελγίου, όπως ανακοίνωσε η Προεδρεία. 




Με μήνυμα του μέσω του επίσημου λογαριασμού του στο twitter ο Ζαν Κλόντ Γιούνκερ τονίζει «τα σημερινά γεγονότα μας επηρεάζουν, αλλά δεν μας φοβίζουν. Θα συνεχίσουμε τη δουλειά μας».


These events have affected us, but they have not made us afraid. We will continue our work https://t.co/truEExHk1T pic.twitter.com/k424asGIDc

— Jean-Claude Juncker (@JunckerEU) March 22, 2016
Πηγή: skai.gr