Το Πουέρτο Ρίκο θα αθετήσει κάποιες πληρωμές του με το νέο έτος

Το Πουέρτο Ρίκο δεν θα μπορέσει να πληρώσει όλες τις οφειλές προς τους δανειστές στις αρχές του νέου έτους, όπως δήλωσε σήμερα Τετάρτη ο κυβερνήτης του, σε μία ακόμα ένδειξη των δημοσιονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζει η περιοχή μετά από σχεδόν 10 χρόνια υφέσεων και προβλημάτων.

Σύμφωνα με τον κυβερνήτη Αλεχάντρο Γκαρσία Παντίγια, το Πουέρτο Ρίκο θα εξυπηρετήσει το μεγαλύτερο μέρος των οφειλών – συνολικού ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων – που θα πρέπει να αποπληρώσει στις 4 Ιανουαρίου, όμως θα αθετήσει την πληρωμή περίπου 37 εκατομμυρίων δολαρίων που κανονικά θα έπρεπε να γίνει για τη λήξη ομολόγων που έχουν εκδοθεί από δύο δημόσιους φορείς.

Η στρατηγική της κυβέρνησης του Πουέρτο Ρίκο είναι να αποπληρώνει χρέη που θα μπορούσαν να προκαλέσουν νομικά προβλήματα, αθετώντας άλλες πληρωμές που είναι λιγότερο σημαντικές και συνεπώς δεν εγείρουν τόσο μεγάλους κινδύνους νομικών κινήσεων από την πλευρά των πιστωτών.

Εν μέσω παρατεταμένης ύφεσης το Πουέρτο Ρίκο – που ανήκει στην κοινοπολιτεία των Ηνωμένων Πολιτειών – αντιμετωπίζει ιδιαίτερα μεγάλες δυσκολίες για την εξυπηρέτηση δημόσιου χρέους ύψους 72 δισεκ δολαρίων, και έχει επανειλημμένα ζητήσει από το Κογκρέσο των ΗΠΑ να επιτρέψει τη χρήση της αμερικανικής πτωχευτικής νομοθεσίας.

«Δεν ζητώ πακέτο διάσωσης [...] Ζητώ τα εργαλεία για να ρυθμίσω το πρόβλημα», δήλωσε ο κ. Παντίγια.

Ο κ. Παντίγια έχει ξεκαθαρίσει εδώ και καιρό πως αν πιεστεί να επιλέξει μεταξύ της αποπληρωμής των πιστωτών και της χρηματοδότησης βασικών υπηρεσιών για την ασφάλεια και την υγεία των πολιτών, θα επιλέξει το δεύτερο.

Όπως εξήγησε, η απουσία νομικού πλαισίου για την αναδιάρθρωση του χρέους, έχει ωθήσει τη χώρα σε επιλεκτική αποπληρωμή υποχρεώσεων κατά προτεραιότητα.
Πηγή: skai.gr