Τρομοκρατική σφαγή στο Παρίσι στην πιο μαύρη μέρα της Ευρώπης

Αδιανόητο μακελειό στο Παρίσι και σοκ στην παγκόσμια κοινότητα.

Τουλάχιστον 153 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε μπαράζ τρομοκρατικών μακελειών που συγκλόνισαν την καρδιά της γαλλικής πρωτεύουσας το βράδυ της Παρασκευής, σύμφωνα με τον ανεπίσημο απολογισμό, ενώ οι εισαγγελικές Αρχές εμφανίζονται πιο επιφυλακτικές και κάνουν λόγο για τουλάχιστον 120 θύματα.

Η μεγαλύτερη σφαγή, με τουλάχιστον 118 νεκρούς, έλαβε χώρα στον συναυλιακό χώρο Μπατακλάν, όπου δεκάδες άμαχοι κρατούνταν επί δυο ώρες όμηροι από τρομοκράτες, κι ενώ υπήρχαν πληροφορίες πως οι δράστες έχουν εκτελέσει αδιάκριτα αμάχους μέσα στο θέατρο.

Στο σημείο μετέβη ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος διαμήνυσε πως η Γαλλία θα είναι «αμείλικτη» στον αγώνα της εναντίον των δραστών, ενώ νωρίτερα είχε κήρυξει τη Γαλλία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και είχε ανακοινώσει το κλείσιμο των συνόρων.

Οι εισαγγελείς που έχουν αναλάβει την υπόθεση αναφέρουν πως πέντε τρομοκράτες «εξουδετερώθηκαν» κατά τη διάρκεια της νύχτας. Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, τρεις εξ αυτών έπεσαν νεκροί κατά την έφοδο της Αστυνομίας στο θέατρο Μπατακλάν, χωρίς να αποκλείεται να ανατινάχτηκαν μόνοι τους.

Οι εισαγγελείς δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο να υπάρχουν συνεργοί των δραστών που διαφεύγουν της σύλληψης.

Ο ομηρία ήταν η κορύφωση ενός μπαράζ τρομοκρατικών επιθέσεων που συγκλόνισαν την Πόλη του Φωτός. Ο αριθμός των θυμάτων δεν αποκλείεται να αυξηθεί, καθώς η κατάσταση παραμένει ρευστή.

Οι επιθέσεις άρχισαν σε ασιατικό εστιατόριο κοντά στον πολυχώρο Μπατακλάν όπου γύρω στις 22:00 το βράδυ (τοπική ώρα) ένοπλοι άνδρες γάζωσαν με καλάσνικοφ τους ανύποπτους θαμώνες. Δεν αποκλείεται οι δράστες της αιματοχυσίας να μετέβησαν στο θέατρο και να άρπαξαν ομήρους, ενώ υπήρξαν καταγγελίες πως οι ένοπλοι αντήλλαξαν πυρά με αστυνομικούς στους δρόμους.

Νωρίτερα, μια έκρηξη σημειώθηκε κοντά στο γήπεδο Σταντ ντε Φρανς, όπου βρισκόταν σε εξέλιξη ο φιλικός ποδοσφαιρικός αγώνας Γαλλίας-Γερμανίας, παρουσία του προέδρου Ολάντ και του γερμανού ΥΠΕΞ Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ. Η Αστυνομία έχει επιβεβαιώσει πως η έκρηξη προκλήθηκε από επίθεση αυτοκτονίας.

Παράλληλα, ο ραδιοφωνικός σταθμός Europe 1 μετέδωσε πως υπάρχει ένοπλη επίθεση σε εμπορικό κέντρο, χωρίς να υπάρχουν πληροφορίες για νεκρούς ή τραυματίες.

map


Έως τώρα δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης για την πολυμέτωπη τρομοκρατική επίθεση, όμως όλα τα βλέμματα στρέφονται στο Ισλαμικό Κράτος και τον τζιχαντιστικό παράγοντα.

Οι γαλλικές Αρχές εκτιμούν πως πρόκειται για συντονισμένες ενέργειες με τη συμμετοχή πειθαρχημένων ενόπλων που ενδέχεται να έχουν κάποιας μορφής στρατιωτική εκπαίδευση σε τρομοκρατικά στρατόπεδα της Μέσης Ανατολής.

Πολίτης που βρισκόταν στο Μπατακλάν τη στιγμή της επίθεσης δήλωσε στο Info Radio πως οι τρομοκράτες φώναζαν «ο Αλλάχ είναι μεγάλος» προς τους θεατές, δίνοντας άρωμα τζιχαντιστικής τρομοκρατίας.






Σε μια ένδειξη του πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση, η Πυροσβεστική του Παρισιού ζήτησε από κατοίκους της πόλης να μείνουν στα σπίτια τους, κάτι που συμβαίνει πρώτη φορά από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Οι επιθέσεις έλαβαν χώρα την ώρα που εκατοντάδες άνθρωποι διασκέδαζαν στους δρόμους του Παρισιού, σε κεντρικές περιοχές που ήταν κατάμεστες με κόσμο.

Το απίστευτο μακελειό έρχεται περίπου 10 μήνες μετά τις πολύκροτες επιθέσεις στο περιοδικό Charlie Hebdo και ένα εβραϊκό κατάστημα στο Παρίσι, οι οποίες οδήγησαν τη Γαλλία σε πρωτοφανή μέτρα ασφαλείας.



Πηγή: skai.gr