Η Μόσχα επιβεβαιώνει συγκέντρωση δυνάμεων στα ρωσοουκρανικά σύνορα

Νέες στρατιωτικές ασκήσεις σε διάφορες περιοχές κοντά στα ουκρανικά σύνορα ανακοίνωσε την Πέμπτη το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, την ώρα που η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ προειδοποιούσε το Κρεμλίνο «να εγκαταλείψει την πολιτική του 19ου και του 20ου αιώνα» ή, στην αντίθετη περίπτωση, να αντιμετωπίσει διπλωματικές και οικονομικές κυρώσεις από μια ενωμένη Ευρώπη .

Σύμφωνα με τους New York Times, ο στρατός επιβεβαίωσε επιχειρήσεις που αφορούν κινήσεις τεθωρακισμένων και αερομεταφερόμενων δυνάμεων στις περιοχές Μπέλγκοροντ, Κουρσκ και το Ροστόφ, που συνορεύουν με την ανατολική Ουκρανία , όπου πολλοί Ρώσοι και Ρωσόφωνοι διαμαρτύρονται κατά της νέας προσωρινής κυβέρνησης στο Κίεβο. Σημειώνεται ότι η ουκρανική βουλή απηύθυνε έκκληση στον ΟΗΕ για την προστασία των ουκρανικών εδαφών.

Μια ημέρα μετά τη διάψευση του ρώσου υπουργού Άμυνας για οποιαδήποτε συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων στα ρωσοουκρανικά σύνορα, το υπουργείο Άμυνας έδωσε την Πέμπτη στη δημοσιότητα ανακοινωθέντα που έρχονται σε αντίθεση με τη διάψευση αυτή.

Στα ανακοινωθέντα γίνεται λόγο για «εντατική εκπαίδευση μονάδων» που περιλαμβάνει πυροβολαρχίες, πολεμικά ελικόπτερα, και τουλάχιστον 10.000 στρατιώτες.

Οι επιχειρήσεις επιβεβαιώνουν, τουλάχιστον ώς ένα σημείο, τις εκτιμήσεις ουκρανών ηγετών τη Τετάρτη ότι η Μόσχα συγκεντρώνει δυνάμεις στα ρωσοουκρανικά σύνορα, μετά από ερασιτεχνικές φωτογραφίες που είδαν το φως της δημοσιότητας και δείχνουν τεθωρακισμένα και φορτηγά σε ένα ρωσικό συνοριακό χωριό ονόματι Λοπάν, μόνο 48 χιλιόμτερα από την ουκρανική πόλη του Χαρκόβου.

Από την πλευρά της, η βουλή της Ουκρανίας ενέκρινε τη δημιουργία νέας εθνοφρουράς που αποτελείται από 60.000 άνδρες, προκειμένου να αναβαθμιστεί το αξιόμαχο του στρατεύματος έναντι της Ρωσίας.

Πάντως, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν δήλωσε την Πέμπτη ότι η Ρωσία δεν φέρει ευθύνη για την κρίση η οποία έχει δημιουργηθεί γύρω από την ουκρανική Κριμαία.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ