Κλείσιμο

ΗΠΑ: Ο Γιανουκόβιτς δεν έχει πλέον νομιμοποίηση - Συνεδρίαση του ΟΗΕ για το Ουκρανικό

Οι ΗΠΑ υποστήριξαν την Παρασκευή ότι ο αποπεμφθείς πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς δεν έχει πλέον καμιά νομιμοποίηση για να κυβερνήσει την Ουκρανία, μετά τη φυγή του από την χώρα.

«Εκτιμάμε ότι ο Γιανουκόβιτς έχει απολέσει κάθε νομιμοποίηση καθώς απέτυχε να εκπληρώσει τα καθήκοντά του. Εγκατέλειψε την Ουκρανία» δήλωσε η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Τζένιφερ Ψάκι.

Εξάλλου η κυβέρνηση των ΗΠΑ προειδοποίησε εκ νέου τη Ρωσία να μην επέμβει στρατιωτικά στην Ουκρανία.

«Η επέμβαση θα αποτελούσε ένα σοβαρό λάθος» τόνισε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ. Υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ παρακολουθούν στενά την κατάσταση για να δουν «αν η Ρωσία κάνει ο,τιδήποτε που υπερβαίνει τα όρια καθ' οιοδήποτε τρόπο».

Με την κρίση στην Ουκρανία να λαμβάνει όλο και πιο ανησυχητικές διαστάσεις, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών συνεδριάζει κεκλεισμένων των θυρών, με μοναδικό αντικείμενο συζήτησης την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί. 

Σημειώνεται 
ότι το αίτημα για να συζητηθεί η ουκρανική κρίση υποβλήθηκε από τη Λιθουανία, τη χώρα που ασκεί την προεδρία του ΣΑ για τον Φεβρουάριο.

"Το Συμβούλιο Ασφαλείας θα έχει στις 15:00 (ώρα Νέας Υόρκης, 22:00 ώρα Ελλάδας) μια κλειστή συνεδρίαση και θα ακολουθήσουν διαβουλεύσεις για την κατάσταση στην Ουκρανία", ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Μάρτιν Νεσίρκι.

Διεθνή ΜΜΕ κάνουν λόγο για κινήσεις ρωσικών τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού και στρατιωτικών ελικοπτέρων στην περιοχή της Κριμαίας. Επίσης, ένοπλοι άνδρες έχουν καταλάβει δυο αεροδρόμια στην Κριμαία, με τη νέα Ουκρανική κυβέρνηση να κάνει λόγο για εισβολή από τις ρωσικές δυνάμεις. H μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της Ουκρανίας, η Ukrainian International, ανακοίνωσε ότι ο εναέριος χώρος της Κριμαίας έχει κλείσει μετά την κατάληψη του διεθνούς αεροδρομίου της Συμφερόπολης από τους ενόπλους. 

Η νέα κυβέρνηση της Ουκρανίας απηύθυνε επίσημη διαμαρτυρία στη Ρωσία, υποστηρίζοντας ότι ρωσικά αεροσκάφη παραβίασαν τον εναέριο χώρο της και οι ένοπλες δυνάμεις της παραβίασαν τους όρους μιας συμφωνίας που διέπει την ενοικίαση των βάσεων της Κριμαίας στον Στόλο του ρωσικού πολεμικού ναυτικού στη Μαύρη Θάλασσα.

Το ουκρανικό ΥΠΕΞ δεν δημοσιοποίησε περισσότερες λεπτομέρειες, ωστόσο νωρίτερα η ουκρανική συνοριοφρουρά είχε αναφέρει πως πάνω από 10 ρωσικά στρατιωτικά ελικόπτερα εισήλθαν από τον ρωσικό εναέριο χώρο στον ουκρανικό και πραγματοποίησαν υπέρπτηση στην περιοχή της Κριμαίας.

Εξάλλου ένας ανταποκριτής του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς μετέδωσε ότι μια μονάδα Ουκρανών συνοριοφυλάκων εμποδίστηκε να κινηθεί από Ρώσους στρατιώτες κοντά στην Σεβαστούπολη, όπου ελλιμενίζεται μέρος του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας του ρωσικού ΠΝ.

An armed man stands guard at the entrance to Belbek Airport in the Crimea region February 28, 2014. REUTERS/Baz Ratner

Οι πτήσεις που επρόκειτο να πραγματοποιηθούν σήμερα το βράδυ και αύριο το πρωί με προορισμό το αεροδρόμιο της Συμφερόπολης, στην Κριμαία, ματαιώθηκαν "λόγω των τελευταίων εξελίξεων" στην περιοχή αυτή,

Την ίδια ώρα, οι νέες ουκρανικές αρχές ξεκίνησαν τη διαδικασία για να ζητήσουν την έκδοση του Βίκτορ Γιανουκόβιτς από τη Ρωσία, αφού ο αποπεμφθείς πρόεδρος της Ουκρανίας εμφανίστηκε σήμερα, για πρώτη μετά από μία εβδομάδα, και έδωσε συνέντευξη Τύπου από μια ρωσική πόλη, όπως ανακοίνωσε σήμερα το γραφείο του γενικού εισαγγελέα.

Ο Γιανουκόβιτς καταζητείται στην Ουκρανία για μαζικές δολοφονίες, μετά το θάνατο περίπου 100 ανθρώπων σε συγκρούσεις με την αστυνομία και τις δυνάμεις ασφαλείας κατά τις τρίμηνες κινητοποιήσεις της αντιπολίτευσης.

«Δεν θα πρέπει να υπάρξει κλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία» δήλωσε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν σε επικοινωνία του με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπέι.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο έκανε έκκληση σήμερα για "πολιτικό διάλογο" και υπογράμμισε την ανάγκη να γίνει σεβαστή η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, με αφορμή την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη χερσόνησο της Κριμαίας.

Ο Μπαρόζο μίλησε τηλεφωνικά με τον νέο πρωθυπουργό της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ, στον οποίο ευχήθηκε να έχει "αποφασιστικότητα και τόλμη για να ανταπεξέλθει στις σημαντικές προκλήσεις" με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη η χώρα του.

"Ο πρόεδρος Μπαρόζο και ο πρωθυπουργός Γιατσενιούκ συμφώνησαν ότι είναι ανάγκη να αντιμετωπιστούν οι εντάσεις την Κριμαία μέσω πολιτικού διαλόγου στο πλαίσιο της ενότητας και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας" αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σαφή προειδοποίηση προς τη Ρωσία να μην πυροδοτήσει την κατάσταση στην Ουκρανία απηύθυναν από την πλευρά τους οι Ηνωμένες Πολιτείες, θέτοντας ερωτήματα για τις πληροφορίες που έκαναν λόγο για παρουσία τεθωρακισμένων ρωσικών οχημάτων και στρατιωτών σε περιοχές της χώρας αυτής.

"Θέσαμε το θέμα των αεροδρομίων, των τεθωρακισμένων οχημάτων, του (στρατιωτικού) προσωπικού σε διάφορα μέρη" είπε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ. "Μολονότι μας είπαν ότι δεν παραβιάζουν την εθνική κυριαρχία (της Ουκρανίας) και δεν σκοπεύουν να το κάνουν, κατέστησα σαφές ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να παρερμηνευτεί υπό τις παρούσες συνθήκες και ότι υπάρχουν ήδη πολλές εντάσεις και είναι σημαντικό για όλους να προσέχουν ιδιαίτερα να μην πυροδοτήσουν την κατάσταση και να μην στέλνουν λάθος μηνύματα", πρόσθεσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.



Από την πλευρά του, το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας σε ανακοίνωσή του σημειώνει ότι ο Λαβρόφ υπογράμμισε στον Κέρι ότι είναι αναγκαίο να χαλιναγωγηθούν οι "ακραίοι ριζοσπάστες" και να ληφθούν υπόψη τα συμφέροντα όλων των πολιτικών δυνάμεων και όλων των ουκρανικών περιοχών στην προσπάθεια για τον τερματισμό της κρίσης.

Ο Ρώσος υπουργός επανέλαβε και πάλι την έκκλησή του για εφαρμογή της συμφωνίας που επιτεύχθηκε στην Ουκρανία με τη μεσολάβηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μετά την αποπομπή του προέδρου της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς η Μόσχα κατηγορεί τη νέα ουκρανική ηγεσία ότι παραβιάζει τη συμφωνία αυτή και αγνοεί τα συμφέροντα των ρωσόφωνων περιοχών της χώρας.

Σύμφωνα με τον Κέρι, ο Λαβρόφ τον διαβεβαίωσε επίσης ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να βοηθήσει την Ουκρανία να σταθεροποιήσει την οικονομία της.

Δεν υπάρχει προς το παρόν λόγος πανικού όσον αφορά στην οικονομία της Ουκρανίας, δήλωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ μετά από συνάντηση που είχε με τον γερμανό υπουργό Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ.

Την παρέμβαση της Ρωσίας για την αποκατάσταση της νομιμότητας στην Ουκρανία ζήτησε νωρίτερα ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ο οποίος εμφανίστηκε ως ο νόμιμα εκλεγμένος πρόεδρος. Τάχθηκε ωστόσο κατά οποιασδήποτε στρατιωτικής επέμβασης στη χώρα του.

«Η Ρωσία είναι στρατηγικός εταίρος λόγω των ιστορικών δεσμών μεταξύ των δυο χωρών μας, και έχει το δικαίωμα, και πρέπει, να δράσει. Είμαι ο νόμιμα εκλεγμένος πρόεδρος της Ουκρανίας και όταν συναντηθώ με τον Πούτιν θα συζητήσουμε την κατάσταση. Όμως πιστεύω ότι η Ρωσία δεν πρέπει να είναι αδιάφορη στις εξελίξεις στην Ουκρανία, και να παραμένει αμέτοχη, και θα έπρεπε να κάνει ό,τι μπορεί για να σταματήσει το σημερινό χάος και τον τρόμο στην Ουκρανία. Όμως είμαι ενάντιος σε μια στρατιωτική επέμβαση» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γιανουκόβιτς.

«Νομίζω ότι οποιαδήποτε στρατιωτική δράση σε αυτή την κατάσταση είναι απαράδεκτη και δεν σχεδιάζω να ζητήσω στρατιωτική υποστήριξη, τόνισε ο Ουκρανός πολιτικός.

Ο αποπεμφθείς πρόεδρος υποστήριξε ακόμη ότι δεν διέταξε την αστυνομία να πυροβολήσει εναντίον των αντικυβερνητικών διαδηλωτών και απέδωσε την ευθύνη για την αιματοχυσία στο Κίεβο στους διαδηλωτές.

Παράλληλα, αυστηρό μήνυμα απέστειλε το Βερολίνο στην Ουκρανία για την προστασία των μειονοτήτων , όπως η ελληνική και η εβραϊκή. «Η νέα κυβέρνηση πρέπει να κάνει τα πάντα για να φρενάρει τους ακροδεξιούς» τονίζει μεταξύ άλλων η γερμανική κυβέρνηση.

Σημειώνεται ότι οι ρωσικές αρχές θα χορηγήσουν διαβατήρια στους αστυνομικούς των ουκρανικών ειδικών δυνάμεων για την καταστολή ταραχών, των διαβόητων Μπερκούτ, οι μονάδες των οποίων διαλύθηκε από τη νέα, φιλοευρωπαϊκή ηγεσία της Ουκρανίας.

Όπως ανακοίνωσε η Μόσχα, τα έγγραφα αυτά θα χορηγηθούν από το ρωσικό προξενείο της Συμφερόπολης στην Κριμαία.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ, ΑΜΠΕ