Την Τρίτη αρχίζουν οι νέες απευθείας επαφές για τη λύση του Κυπριακού

Την Τρίτη 11 Φεβρουαρίου, στις 11:30 το πρωί, στη «νεκρή ζώνη» της Λευκωσίας, θα αρχίσουν οι απευθείας διαπραγματεύσεις μεταξύ του κύπριου προέδρου Νίκου Αναστασιάδη και του τουρκοκύπριου ηγέτη Ντερβίς Έρογλου, για την επίλυση του Κυπριακού, όπως ανακοίνωσε η δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (UNFICYP).

Η επανέναρξη των απευθείας επαφών ήλθε ώρες αφότου το βράδυ της Παρασκευής η τουρκοκυρπιακή πλευρά αποδέχθηκε το Κοινό Ανακοινωθέν που είχε προτείνει η Κυπριακή Δημοκρατία ως βάση για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων.

Η συνάντηση αναμένεται να λάβει χώρα στο παλιό αεροδρόμιο της Λευκωσίας, που ελέγχεται από τα Ηνωμένα Έθνη, παρουσία της ειδικής αντιπρόσωπου του γ.γ. του ΟΗΕ στο νησί, Λίσα Μπάτενχαϊμ. Μεγάλος απών φαίνεται πως θα είναι ο ιδικός σύμβουλος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Αλεξάντερ Ντάουνερ, ο οποίος κατά τις τελευταίες εβδομάδες προκάλεσε τη δυσαρέσκεια τις ελληνοκυπριακής πλευράς.

Η αποδοχή του κειμένου Κοινής Δήλωσης από την τουρκοκυπριακή πλευρά ήλθε στον απόηχο σειράς αμερικανικών επαφών-παρεμβάσεων, με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, κατά την οποία του εξέφρασε την «αταλάντευτη υποστήριξη» της Ουάσιγκτον σε «μια δίκαιη και βιώσιμη λύση για την επίτευξη της επανένωσης της Κύπρου», και τον αμερικανό υφυπουργό Εξωτερικών Ουίλιαμ Μπερνς να επικοινωνεί με τον κ. Έρογλου.

Τηλεφωνική επικοινωνία για τις εξελίξεις είχαν το Σάββατο οι υπουργοί Ελλάδας και Τουρκίας, Ευάγγελος Βενιζέλος και Αχμέτ Νταβούτογλου.






Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ