Συρία: Έτοιμοι να αποκαλύψουμε τα χημικά μας και να σταματήσουμε την παραγωγή

Έτοιμη να αποκαλύψει το χημικό της οπλοστάσιο και να σταματήσει την παραγωγή χημικών όπλων είναι η Συρία, όπως δήλωσε την Τρίτη ο υπουργός Εξωτερικών του καθεστώτος Άσαντ, Γουαλίντ αλ-Μουαλέμ, και μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο Interfax.

«Είμαστε έτοιμοι να δηλώσουμε πού βρίσκονται να χημικά όπλα, να σταματήσουμε την παραγωγή τους και να δείξουμε τις [σχετικές] εγκαταστάσεις σε εκπροσώπους της Ρωσίας, άλλων χωρών και των Ηνωμένων Εθνών», σημείωσε σε γραπτή του δήλωση προς το Interfax ο κ. αλ-Μουαλέμ.

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας σχολίασε πως η Δαμασκός είναι έτοιμη να προσυπογράψει τη διεθνή σύμβαση κατά των χημικών όπλων.

Η δήλωση του επικεφαλής της συριακής διπλωματίας έρχεται λίγες ώρες πριν την έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, όπου θα τεθεί επί τάπητος το ζήτημα της Συρίας.

Ηνωμένες Πολιτείες, Βρετανία και Γαλλία αναμένεται να καταθέσουν ψήφισμα που θα θέτει ένα πλαίσιο όρων και ελέγχου για τον χημικό αφοπλισμό της Δαμασκού, όπως δήλωσε νωρίτερα την Τρίτη ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.

Ως «απαράδεκτο» χαρακτήρισε το σχέδιο του Λονδίνου, της Ουάσιγκτον και του Παρισιού ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, προσθέτοντας πως η Μόσχα θα καταθέσει τη δική της πρόταση ψηφίσματος.

Εν τω μεταξύ, τη θέση ότι οι έλεγχοι του συριακού χημικού οπλοστασίου μπορούν να ξεκινήσουν εφόσον οι ΗΠΑ απαρνηθούν τη χρήση στρατιωτικής βίας υιοθέτησε ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ