Ισόβια για τρεις κατά συρροή δολοφόνους των Ρομά στην Ουγγαρία

Σε ισόβια κάθειρξη δίχως δικαίωμα αναστολής καταδικάστηκαν την Τρίτη στην Ουγγαρία τρεις άνδρες που κρίθηκαν ένοχοι για τη δολοφονία έξι αθίγγανων Ρομά κατά την περίοδο έξαρσης της ρατσιστικής βίας το 2008 και το 2009. Το τέταρτο μέλος της ομάδας καταδικάστηκε σε 13ετή κάθειρξη, επίσης χωρίς δικαίωμα αναστολής. Οι καταδικασθέντες έχουν δικαίωμα έφεσης.

Οι τέσσερις καταδικασθέντες σκότωσαν έξι Ρομά και τραυμάτισαν πολλούς άλλους σε μία σειρά προσεκτικά σχεδιασμένων επιθέσεων που έλαβαν χώρα σε πολλές περιοχές της Ουγγαρίας κατά τη διάρκεια 13 μηνών.

Τα αιματηρά περιστατικά δημιούργησαν ένα κλίμα φόβου για τα μέλη της κοινότητας των Ρομά, μεγαλύτερης μειονότητας στην ανατολικοευρωπαϊκή χώρα, η οποία αποτελεί περίπου το 7% του πληθυσμού 10 εκατομμυρίων της Ουγγαρίας και συχνά ζει σε συνθήκες απόλυτης φτώχιας.

Ανακοινώνοντας την απόφασή του, ο δικαστής Λάζλο Μιζόρι σημείωσε πως οι δράστες αντιλαμβάνονταν τους εαυτούς τους ως εκτελεστές μίας «λύσης εθνοτικού τύπου», ως εκδικητές εγκλημάτων που είχαν διαπραχθεί από Ρομά.

Η εχθρότητα προς τους Ρομά έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις κατά τα τελευταία χρόνια στην Ουγγαρία, συμβάλλοντας στην ανάδειξη του ακροδεξιού κόμματος Jobbik σε τρίτη κοινοβουλευτική δύναμη στη χώρα. Το Jobbik είναι ανοιχτά κατά των Ρομά, και κέρδισε το 17% των ψήφων στις εκλογές του 2010.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ