Κλείσιμο

ΗΠΑ για τις παρακολουθήσεις της NSA: Θα απαντήσουμε στην ΕΕ

Η αμερικανική κυβέρνηση πρόκειται να "απαντήσει με τον κατάλληλο τρόπο, δια της διπλωματικής οδού" στις εξηγήσεις που η ΕΕ ζητεί από αυτήν μετά την αποκάλυψη –από το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel- του αμερικανικού προγράμματος παρακολούθησης που αφορά θεσμούς της ΕΕ. Αυτό ανακοίνωσε επίσημα την Κυριακή η αμερικανική Εθνική διεύθυνση Πληροφοριών (ODNI).

Η αμερικανική κυβέρνηση πρόκειται να "απαντήσει με τον προσήκοντα τρόπο δια της διπλωματικής οδού και επίσης μέσω του διάλόγου ΗΠΑ-ΕΕ, μεταξύ των ειδικών τους των μυστικών υπηρεσιών, τον οποίο διάλογο οι Ηνωμένες Πολιτείες πρότειναν να συσταθεί προ ολίγων εβδομάδων", αναφέρει ανακοινωθέν από την ODNI.

Οι αποκαλύψεις του γερμανικού περιοδικού προσλαμβάνουν διπλωματικές διαστάσεις καθώς μετά τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο, και το Παρίσι ζήτησε επιμόνως εξηγήσεις, από την Ουάσινγκτον.
Το ζήτημα απασχολεί και την ομοσπονδιακή εισαγγελία στην Καρλσρούη η οποία αξιολογεί όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες για τα προγράμματα παρακολούθησης, προκειμένου να αποφασιστεί εάν και πότε θα ξεκινήσει επίσημα έρευνες. Αυτό τουλάχιστον είπε προς το Spiegel εκπρόσωπος των εισαγγελικών αρχών, θεωρώντας σχεδόν βέβαιο ότι θα ακολουθήσουν μηνύσεις.



Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ, ΑΜΠΕ