Κλείσιμο

Στα χέρια του Άσαντ και της Χεζμπολάχ το 80% της «αντάρτικης» Κουσεΐρ

Στα χέρια των δυνάμεων του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ και των μαχητών της οργάνωσης Χεζμπολάχ έχει περιέλθει το 80% της στρατηγικής πόλης Κουσεΐρ, προπυργίου των αντικαθεστωτικών όπως δήλωσε την Κυριακή στο γαλλικό πρακτορείο AFP πηγή που πρόσκειται στην λιβανέζικη Σιιτική οργάνωση.

«Ακόμα πρέπει να καταλάβουμε το 20% της Κουσεΐρ, καθότι πήραμε 10% την Κυριακή και το υπόλοιπο ήταν ήδη στην κατοχή μας», σχολίασε χαρακτηριστικά η πηγή, η οποία ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Παράλληλα, η πηγή προσέθεσε πως η κρίσιμη οδική αρτηρία που συνδέει τις πόλεις Χομς και Μπααλμπέκ, μέσω της οποίας η Χεζμπολάχ στέλνει εφόδια και μαχητές στη Συρία, έχει «διασφαλισθεί».

Η Κουσεΐρ βρίσκεται κοντά στα σύνορα της Συρίας με τον Λίβανο αλλά και επί του στρατηγικού οδικού άξονα που συνδέει την Δαμασκό με το βόρειο τμήμα της Συρίας. Η πόλη έχει αποτελέσει το σκηνικό σφοδρών μαχών επί πολλές ημέρες.

Όπως δήλωσε η πηγή του γαλλικού πρακτορείου, έπειτα από τις μάχες της Κυριακής η Χεζμπολάχ έχει πλέον χάσει σχεδόν 110 μαχητές στη Συρία. Οι 22 εξ’ αυτών σκοτώθηκαν το Σάββατο στις οδομαχίες που έλαβαν χώρα στην Κουσεΐρ.

Υπενθυμίζεται ότι το βράδυ του Σαββάτου ο ηγέτης της Σιιτικής παράταξης Χασάν Νασράλα, δήλωσε ότι ο Χεζμπολάχ θα πολεμήσει στη Συρία «έως το τέλος του δρόμου», μαχόμενη στο πλευρό του Μπασάρ αλ-Άσαντ.

Στο πλαίσιο του διαγγέλεματός του, ο Νασράλα επιβεβαίωσε για πρώτη φορά ότι μαχητές της Χεζμπολάχ δραστηριοποιούνται στο έδαφος της Συρίας επί μήνες, προσθέτοντας μάλιστα πως Συρία και Λίβανος αντιμετωπίζουν την απειλή Σουνιτών ισλαμιστών.

Οι Σουνίτες, πλειονότητα στη Συρία, αποτελούν τον «κορμό» των συριακών αντικαθεστωτικών δυνάμεων. Στον αντίποδα, η οικογένεια Άσαντ και το μεγαλύτερο μέρος της ηγετικής ομάδας που την περιβάλλει προέρχονται από την σέκτα των Αλαουιτών, ένα παρακλάδι του Σιιτικού Ισλάμ.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ, με πληροφορίες από AFP