Ρωσική δυσαρέσκεια για τη στάση της Ευρώπης στην Κύπρο

Έντονη δυσαρέσκεια έχει προκαλέσει σε ρωσικούς κυβερνητικούς κύκλους η απόφαση του Eurogroup για κούρεμα των καταθέσεων.

Η Μόσχα θεωρεί ότι οι αιτιάσεις της για να αποτραπεί αυτή η δυσμενής εξέλιξη αγνοήθηκαν από τις Βρυξέλλες, παρότι έχει σειρά συμφερόντων και δραστηριοποιείται στη Μεγαλόνησο.

Ενόχληση όμως φαίνεται να υπάρχει και για τη Λευκωσία, που υπέκυψε στις πιέσεις Βερολίνου και Βρυξελλών να δεχθεί το κούρεμα των καταθέσεων.

Σημειώνεται ότι κατά την επίσκεψη του κύπριου υπουργού Οικονομικών Μιχάλη Σαρρή την προσεχή Τετάρτη στη Μόσχα θα βρεθεί το θέμα της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του υφιστάμενου δανείου από την Ρωσία, η δυνατότητα σύναψης νέου δανείου και το ενδεχόμενο αγοράς κυπριακής τράπεζας με ρωσικά κεφάλαια.

Το καλοκαίρι του 2012 η τότε κυπριακή κυβέρνηση απευθύνθηκε στη Ρωσία ζητώντας νέο δάνειο ύψους 5 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν, δήλωσε ότι αναμένει και τη συμβολή της Ρωσίας στο πακέτο διάσωσης της Κύπρου. «Η αντίληψή μου είναι ότι η ρωσική κυβέρνηση είναι έτοιμη να συμβάλει με την επέκταση του δανείου και τη μείωση του επιτοκίου» ανέφερε ο Όλι Ρεν.

Σύμφωνα με πηγές από τις Βρυξέλλες η ρωσική κυβέρνηση είναι έτοιμη να διευκολύνει τους όρους ενός δανείου 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ προς την Κύπρο με 5ετή επέκταση πέραν του 2016 και με μείωση του επιτοκίου.


Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ