Κλείσιμο

AP: Η Γαλλία στέλνει μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατά των ανταρτών στο Μάλι

Η Γαλλία μετακινεί μη επανδρωμένα αεροσκάφη παρακολούθησης στη δυτική Αφρική και διεξάγει μυστικές συνομιλίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες προκειμένου να δρομολογήσει μία στρατιωτική επέμβαση κατά των ισλαμιστών ανταρτών που ελέγχουν το βόρειο Μάλι, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Associated Press.

Οι κινήσεις του Παρισιού έρχονται στον απόηχο ενός ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, που δίνει προθεσμία ενός μήνα στον γενικό γραμματέα του Οργανισμού, Μπαν Κι-μουν, προκειμένου βοηθήσει τις αρχές του Μάλι να εκπονήσουν ένα σχέδιο για την ανάκτηση του βόρειου τμήματος της χώρας. Παράλληλα, την Παρασκευή, 19 Οκτωβρίου, αφρικανοί ηγέτες συναντήθηκαν στη Μπαμάκο, πρωτεύουσα του Μάλι, ώστε να σχεδιάσουν την ένοπλη επέμβαση κατά των ανταρτών.

Υπενθυμίζεται πως στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. εξέτασαν το ενδεχόμενο Ευρωπαϊκής στρατιωτικής επέμβασης στο Μάλι, προσανατολιζόμενοι για την ώρα σε μία εκπαιδευτική αποστολή προκειμένου να ενισχυθεί ο τοπικός τακτικός στρατός στον αγώνα του κατά των ισλαμιστών.

Φόβος της Γαλλίας και της Ε.Ε. είναι πως το Μάλι ενδέχεται να μετατραπεί σε μία νέα Σομαλία ή ένα νέο Αφγανιστάν, δηλαδή ένα άναρχο κράτος χωρίς κεντρική κυβέρνηση που διευκολύνει τη δράση ισλαμικών και τρομοκρατικών στοιχείων.

Οι ισλαμιστές αντάρτες άδραξαν τον έλεγχο ολόκληρου του βόρειου Μάλι τον Μάρτιο, στον απόηχο ενός στρατιωτικού πραξικοπήματος που βύθισε τη χώρα στο χάος. Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, οι αντάρτες έχουν επιβάλει μία υπερσυντηρητική εκδοχή της Σαρία και χρησιμοποιούν τα έσοδα από παράνομες δραστηριότητες για να αγοράσουν παιδιά-στρατιώτες.
Πηγή: skai.gr