Συμμαχία ΗΠΑ-Τουρκίας για επίλυση της συριακής κρίσης

Την επιβολή απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τον εναέριο χώρο της Συρίας φέρεται να εξέτασαν η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών με τον τούρκο ομόλογό της, Αχμέτ Νταβούτογλου, κατά τη διάρκεια της συνάντησης τους στην Κωνσταντινούπολη.

Σε συνέχεια της συνάντησης, η κ. Κλίντον ανήγγειλε πως Ουάσινγκτον και Άγκυρα πρόκειται να αναπτύξουν λεπτομερές επιχειρησιακό σχέδιο, προκειμένου να βοηθήσουν τις αντικαθεστωτικές δυνάμεις της Συρίας.

«Συνεργαζόμαστε στενά για την κρίση στη Συρία. Όμως τώρα πρέπει να περάσουμε στις πραγματικές λεπτομέρειες αυτού του επιχειρησιακού σχεδιασμού», επισήμανε η Κλίντον στους δημοσιογράφους.

«Οι υπηρεσίες πληροφοριών μας και οι στρατιωτικές μας δυνάμεις έχουν αναλάβει σοβαρές ευθύνες και έναν σημαντικό ρόλο, για το λόγο αυτό θα πρέπει να δημιουργήσουμε μια ομάδα εργασίας για να κάνει ακριβώς αυτό», πρόσθεσε.

Προανήγγειλε ακόμα ότι η Ουάσινγκτον πρόκειται να δώσει πέντε εκατ. δολάρια στα Ηνωμένα Έθνη για να βοηθήσουν τους Σύρους πρόσφυγες.

Από την πλευρά του, ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, σε σημερινή ομιλία του προς τιμήν του 88ου γάλλου στρατιώτη που σκοτώθηκε στο Αφγανιστάν, δήλωσε πως η χώρα του δεσμεύεται για «πολιτική λύση» στη Συρία.  

Στο μεταξύ μαίνονται οι συγκρούσεις στο Χαλέπι, όπου οι αντάρτες υποστηρίζουν ότι ανακατέλαβαν θέσεις του τακτικού στρατού.

Σύμφωνα με ακτιβιστές, βίαιες συγκρούσεις σημειώνονται και στη συνοικία Τανταμούν της Δαμασκού, ενώ πυρά και εκρήξεις ακούγονται και σε άλλες συνοικίες της πρωτεύουσας.
Πηγή: skai.gr