Συρία: Στροφή Ρωσίας στον ΟΗΕ, μετά το νέο γαλλικό σχέδιο

Η Ρωσία θέλει να υποστηρίξει ένα ψήφισμα του ΟΗΕ για τον τερματισμό της βίας στη Συρία. Σύμφωνα με το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ria Novosti στη Μόσχα, ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι το ψήφισμα πρέπει να υιοθετήσει τις προτάσεις του Ειδικού Απεσταλμένου, Κόφι Ανάν.

Τόνισε ότι κατανοεί την προσέγγιση Ανάν ώς προσπάθεια κατανόησης των βάσεως για την επίλυση της κρίσης και όχι ως τελεσίγραφο. Είναι σημαντικό – τόνσιε ο κ. Λαβρόφ - να σημειωθεί ότι βρισκόμαστε σε μια διαδικασία και ότι η αποστολή του Κόφι Ανάν έχει μόλις αρχίσει»..

Χθες το βράδυ η Γαλλία κατέθεσε νέο προσχέδιο συμφωνίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Συρία. Σε αυτό ζητείται από το Συμβούλιο να υποστηρίζει τις προσπάθειες του ειδικού μεσολαβητή του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου για τη Συρία, Κόφι Ανάν.

Ο απεσταλμένος της Βρετανίας εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι το σχέδιο θα γίνει αποδεκτό. Ο γερμανός απεσταλμένος δήλωσε ότι το σχέδιο στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα και στη Δαμασκό να στηρίξει τον Κόφι Ανάν, να συνεργαστεί με το συμβούλιο ασφαλείας και να τερματίσει τη βία.

Μετά τη διαφαινόμενη συμφωνία της Ρωσίας παραμένει ανοιχτό αν θα συμφωνήσει και η Κίνα. Και οι δύο χώρες είχαν μπλοκάρει πρόσφατα με βέτο μια διακήρυξη για τη Συρία.

Σύμφωνα με υπολογισμούς των Ηνωμένων Εθνών έχουν σκοτωθεί από την καταστολή των διαδηλώσεων και τις επιθέσεις σε αντικαθεστωτικούς περισσότερα από 8 χιλιάδες πολίτες.
Πηγή: skai.gr