Κλείσιμο

Λονδίνο: Διεθνής διάσκεψη για τη Σομαλία

Ηγέτες από όλον τον κόσμο συγκεντρώθηκαν σήμερα στο Λονδίνο με σκοπό να λάβουν μέρος σε διεθνή διάσκεψη για τη Σομαλία, μία χώρα που αντιμετωπίζει πολιτικές κρίσεις, ένοπλες συγκρούσεις και την άγρια πείνα του πληθυσμού της σε μόνιμη βάση.

Στη συνέχεια των σημερινών εργασιών του συνεδρίου, η διεθνής κοινότητα απηύθυνε έκκληση προς τη χώρα προκειμένου να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία που της δίνεται και να επανιδρύσει ένα κράτος-δικαίου.

Ο βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, δήλωσε πως είναι στο συμφέρον όλων να βρεθεί μία μόνιμη λύση για την αντιμετώπιση της πειρατείας και της τρομοκρατίας που πλήττει τη χώρα, ενώ η αμερικανίδα ΥΠΕΞ, Χίλαρι Κλίντον, χαρακτήρισε «φιλόδοξο» το σχέδιο εκλογής νέων πολιτικών εκπροσώπων και νέου Συντάγματος πριν τον Αύγουστο.

Η κ. Κλίντον έστειλε ακόμα μήνυμα στη σημερινή μεταβατική κυβέρνηση της χώρας, δηλώνοντας πως ο ΟΗΕ δε θα τη στηρίξει για περισσότερο διάστημα από το συμφωνημένο.

Στο συνέδριο δεν παραβρέθηκαν αντιπρόσωποι των Ισλαμιστών, οι οποίοι ελέγχουν μεγάλο μέρος του κέντρου και του νοτίου τμήματος της χώρας.

Η Βρετανία έχει χαρακτηρίσει τη Σομαλία ως το «πιο αποτυχημένο κράτος παγκοσμίως», καθώς στη χώρα σημειώνονται πλέον περισσότερο από δύο δεκαετίες εμφυλίων πολέμων και επισιτιστικών κρίσεων.
Πηγή: skai.gr