Ευρωπαϊκό κλίμα υπέρ της πτώχευσης διαπιστώνουν οι Βρετανοί

Οι βρετανικές εφημερίδες επισημαίνουν ότι οι Έλληνες πολιτικοί ηγέτες έχασαν την Τρίτη μία ακόμα διορία για να καταλήξουν σε συμφωνία για το νέο γύρο λιτότητας, αναβάλλοντας για ακόμα μία φορά την κρίσιμη συνάντησή τους. Τα ρεπορτάζ μεταφέρουν αντιδράσεις αγανάκτησης και ανησυχίας στην Ευρώπη, ενώ το BBC χαρακτηρίζει την Αθήνα «πόλη των ψευδών προθεσμιών».

Παρόλα αυτά, ταυτόχρονα σημειώνεται ότι τα μηνύματα που φτάνουν από την Αθήνα έχουν γίνει πιο θετικά ως προς την επίτευξη συμφωνίας, έστω και καθυστερημένα. Η Τέλεγκραφ σχολιάζει ότι ο κ. Παπαδήμος πρέπει να μεταφέρει εντός της ημέρας το «ναι» των πολιτικών ηγετών, ειδάλλως κινδυνεύει να απολέσει και τη δική του αξιοπιστία.

Γράφοντας
στην ίδια εφημερίδα, ο οικονομικός αναλυτής Άμπροουζ Έβανς - Πρίτσαρντ επισημαίνει ότι για πρώτη φορά οι Ευρωπαίοι εταίροι είναι διατεθειμένοι να ρισκάρουν μία ελληνική πτώχευση και έξοδο από την ευρωζώνη. Αυτή η αλλαγή στάσης βασίζεται στους υπολογισμούς ότι η νομισματική ένωση είναι πλέον σε θέση να αντέξει το σοκ μία τέτοιας εξέλιξης, προσθέτει ο συντάκτης.

Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι η σταθερή επί τριετία ροή φθηνού χρήματος από την ΕΚΤ έχει απομακρύνει τον κίνδυνο τραπεζικής κρίσης και έχει αποδειχθεί ένα ισχυρό τονωτικό εμπιστοσύνης. Επίσης, από το Νοέμβριο και μετά η απόδοση των ιταλικών και ισπανικών ομολόγων έχει μειωθεί, έχοντας αποσυνδεθεί από τις μεταπτώσεις της ελληνικής κρίσης. Σημειώνεται δε ότι η έκθεση ξένων τραπεζών στο ελληνικό χρέος έχει μειωθεί κατά 60% στα 80 δισεκατομμύρια ευρώ από το 2009 και μετά, γεγονός που καθιστά την απορρόφηση του σοκ δυνατή «χωρίς σημαντικές επιπτώσεις».

Όλα αυτά, όπως τονίζει ο Βρετανός αναλυτής, έχουν εξουδετερώσει το ατού της Ελλάδας, που ήταν η απειλή άτακτης πτώχευσης και διάλυσης του οικοδομήματος του ευρώ αν η ευρωπαϊκή στάση ήταν πολύ σκληρή.

Επισημαίνεται ότι σε χθεσινή έκθεση της Citigroup γίνεται αναφορά σε περιορισμό της διάδοσης του φόβου εξόδου από την ευρωζώνη και άλλης χώρας μετά την Ελλάδα. Ο συντάκτης της έκθεσης Γουίλεμ Μπάιτερ σημειώνει επίσης ότι ορισμένες βορειοευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα ήθελαν μάλιστα την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη ως παραδειγματισμό.

Στο ίδιο πνεύμα, το σύνολο του βρετανικού Τύπου δίνει έμφαση στις δηλώσεις της Ολλανδής επιτρόπου Νέλι Κρους, η οποία είπε ότι η ευρωζώνη θα επιβίωνε χωρίς την Ελλάδα.

Από την άλλη πλευρά ωστόσο, ο κ. Έβανς-Πρίτσαρντ τονίζει ότι πιθανή έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη δε θα έλυνε τα δομικά προβλήματα της νομισματικής ένωσης, που είναι κυρίως η ανισορροπία στην ανταγωνιστικότητα μεταξύ βορρά και νότου. Προσθέτει δε ότι οι συνέπειες θα ήταν δραματικές εφόσον δεν έχει τεθεί σε λειτουργία ένας ισχυρός μηχανισμός πρόληψης παρόμοιων κρίσεων. Ο Σίλβιο Περούτσο, αναλυτής της RBS, εκτιμά εξάλλου ότι δύσκολα η Ελλάδα θα αποδειχθεί όντως μία «ειδική περίπτωση», καθώς και η Πορτογαλία οδεύει προς τα ίδια προβλήματα.

Εξάλλου, επικαλούμενα δημοσίευμα της Γουόλ Στριτ Τζέρναλ τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι η ΕΚΤ έχει αποδεχθεί πως χρειάζεται και η δική της συμμετοχή στο κούρεμα του ελληνικού χρέους. Η Τράπεζα φέρεται έτοιμη να δεχθεί ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων της με ομόλογα του EFSF σε μια διαδικασία που εκτιμάται ότι θα μπορούσε να ελαφρύνει το ελληνικό χρέος κατά 11 δισεκατομμύρια ευρώ, λόγω της μειωμένης αξίας των ομολόγων τη στιγμή της αγοράς τους από την ΕΚΤ.

Σε μια άλλη γραμμή ανάλυσης, οι περισσότεροι Βρετανοί σχολιαστές επισημαίνουν ότι η Ευρώπη εμμένει στην τακτική της δρακόντειας λιτότητας, παρά τις φωνές περί ανάγκης έμφασης στην ανάπτυξη. Ο Ιντιπέντεντ σχολιάζει ότι αυτές οι φωνές που συνιστούν κεϊνσιανό μοντέλο προσέγγιση της κρίσης απορρίπτονται από τη Γερμανία.

Το BBC τονίζει ότι αν και οι περισσότεροι Έλληνες αποδέχονται έστω με δισταγμό ότι η δύσκολη θέση της χώρας θα γίνει πιο δύσκολη με μια χρεοκοπία, ο φόβος είναι ότι η δεκαετία λιτότητας που τους επιφυλάσσεται θα σπάσει τον κοινωνικό ιστό. Σε ένα πιο γενικό επίπεδο ο Γκάβιν Χιούιτ, συντάκτης ευρωπαϊκών θεμάτων του BBC, σημειώνει ότι η «ευρωπαιοποίηση της εθνικής πολιτικής ζωής» στην οποία αναφέρθηκε ο Χέρμαν φαν Ρομπέι προκαλεί ανησυχίες για την κατά ορισμένους πιο επικίνδυνη κληρονομιά της κρίσης στην ευρωζώνη, δηλαδή την περιθωριοποίηση της δημοκρατίας σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο