Σε βαθιά πολιτική κρίση η Σλοβενία

Σε βαθιά πολιτική κρίση βρίσκεται η Σλοβενία, μετά την απόφαση της Σλοβενικής Βουλής να μην παράσχει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση μειοψηφίας του Μπορούτ Παχόρ. «Η απόφαση εμβάθυνε την πολιτική κρίση στη χώρα» εκτίμησε ο πρόεδρος της Σλοβενίας Ντανίλο Τουρκ.

Ο κ. Τουρκ, από τη Νέα Υόρκη, όπου μετέβη για τη Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ανήγγειλε ότι επιστρέφει στη Σλοβενία λόγω της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί και ότι θα αρχίσει διαβουλεύσεις με τα πολιτικά κόμματα.

«Λυπάμαι που τα προβλήματα στη Σλοβενία έλαβαν τέτοιες διαστάσεις», τόνισε, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση σοβαρή και ζητώντας υπεύθυνα βήματα απ’ όλους τους πολιτικούς παράγοντες, τους πολίτες και τα ΜΜΕ.

«Η λύση είναι στην αρμοδιότητα της Βουλής και των βουλευτικών κομμάτων, τα οποία δημιούργησαν αυτή την κατάσταση και είμαι έτοιμος να βοηθήσω, ώστε να υπάρξει λύση», σημείωσε ο κ. Τουρκ.

Η Σλοβενική Βουλή, την Τρίτη, μετά από πολύωρη συζήτηση, στην οποία τα κυβερνητικά κόμματα και η ενισχυμένη τους τελευταίους μήνες αντιπολίτευση αντάλλαξαν κατηγορίες για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και τις οικονομικές δυσκολίες, αρνήθηκε να επικυρώσει το διορισμό πέντε νέων υπουργών στην κυβέρνηση μειοψηφίας του Μπορούτ Παχόρ κι έτσι δεν της παρείχε ψήφο εμπιστοσύνης.

Οι πέντε υπουργοί επρόκειτο να αντικαταστήσουν εκείνους που παραιτήθηκαν, όταν πριν από μερικούς μήνες από τον κυβερνητικό συνασπισμό αποχώρησαν δύο κόμματα.

Υπέρ του διορισμού των υπουργών τάχθηκαν 36 βουλευτές, από το κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών (SD) και το κόμμα των Φιλελεύθερων Δημοκρατών (LDS) και κατά ψήφισαν 51 βουλευτές.

Μετά τις χθεσινές εξελίξεις, 10 βουλευτές ή ο πρόεδρος της χώρας εντός μιας εβδομάδας μπορούν να προτείνουν εντολοδόχο πρωθυπουργό κι αυτό μπορεί να επαναληφθεί ακόμη δύο φορές τις επόμενες τριάντα ημέρες.

Αν δεν πετύχουν οι προσπάθειες ορισμού εντολοδόχου πρωθυπουργού και συγκρότησης νέας πλειοψηφίας στη Βουλή, ο πρωθυπουργός είναι υποχρεωμένος να διαλύσει τη Βουλή και να προκηρύξει πρόωρες εκλογές εντός 30 ημερών.

Με την τήρηση των εκλογικών προθεσμιών και με προεκλογική εκστρατεία διάρκειας ενός μήνα, πρόωρες εκλογές μπορούν να διεξαχθούν έως τις 20 Δεκεμβρίου του 2011.

Ο κ. Παχόρ τόνισε ότι δεν θα ζητήσει εκ νέου ψήφο εμπιστοσύνης και ότι δεν έχει πρόβλημα με τις πρόωρες εκλογές, αν και θα οδηγήσουν τη χώρα σε αστάθεια.

Η πλειοψηφία των πολιτικών κομμάτων γνωστοποίησε ότι δεν θα προτείνουν εντολοδόχο πρωθυπουργό μεταβατικής κυβέρνησης και ότι οι πρόωρες εκλογές είναι η καλύτερη λύση.
Πηγή: skai.gr