Λονδίνο: Δεν έχουμε προσφέρει ασυλία στον Μούσα Κούσα

Ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ διέψευσε την Πέμπτη ότι το Λονδίνο έχει προσφέρει ασυλία από τη βρετανική Δικαιοσύνη στον πρώην υπουργό Εξωτερικών και «ισχυρό άντρα» του Καντάφι Μούσα Κούσα που παραιτήθηκε από τη θέση του και εν συνεχεία αυτομόλησε στο Λονδίνο.

Ο βρετανός ΥΠΕΞ δήλωσε ότι ο ίδιος ο Κούσα προσφέρθηκε να μιλήσει στις βρετανικές αρχές. Ο Κούσα διαμένει σε φυλασσόμενη περιοχή και έχει συνομιλίες με βρετανούς διπλωμάτες.

«Η παραίτηση του καταδεικνύει ότι το καθεστώς Καντάφι είναι διασπασμένο, υπό πίεση και καταρρέει από το εσωτερικό του» δήλωσε ο Χέιγκ.

Ο βρετανός ΥΠΕΞ δήλωσε ότι ο Κούσα ήταν ο δίαυλος επικοινωνίας του με το καθεστώς κατά το τελευταίο διάστημα, επικοινωνώντας μαζί του αρκετές φορές.

Η παραίτηση του λίβυου αξιωματούχου εκτιμάται ότι αποτελεί σοβαρό πολιτικό πλήγμα για τον Καντάφι, ακόμη και αν οι δυνάμεις πιστές στην Τρίπολη αναγκάζουν σε οπισθοχώρηση τους αντιφρονούντες στο πεδίο της μάχης.

Στα Δυτικά, η πόλη Μισράτα που ελέγχεται από τους επαναστάτες φαίνεται να δέχεται επίθεση από Κανταφικές δυνάμεις.

Ο Κούσα περιγράφεται σαν πυλώνας του καθεστώτος Καντάφι, και από τους πιο στενούς συνεργάτες του λίβυου ηγέτη, καθώς ήταν επικεφαλής της πανίσχυρης λιβυκής υπηρεσίας κατασκοπείας από το 1994 έως το 2009 πριν αναλάβει το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εξωτερικών.

Εντωμεταξύ, σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ ο πρόεδρος Ομπάμα φέρεται να ενέκρινε την ανάπτυξη πρακτόρων της CIA για να βοηθήσουν τους αντιφρονούντες.

Τόσο ο Λευκός Οίκος, όσο και η CIA δεν επιβεβαίωσαν, αλλά ούτε διέψευσαν, τις πληροφορίες. Ουάσιγκτον και Λονδίνο τάσσονται υπέρ του εξοπλισμού των ανταρτών, ενώ το Παρίσι δηλώνει ότι δεν προγραμματίζει τον εξοπλισμό τους.

Πάντως, όταν εκπρόσωπος του λιβυκού καθεστώτος ρωτήθηκε εάν ο Λίβυος ηγέτης παραμένει ακόμη στη χώρα, δήλωσε ότι ο Μουαμάρ Καντάφι δεν έχει καμία πρόθεση να διαφύγει.

Στο μεταξύ, το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα μετέδωσε ότι "ένας αριθμός προσωπικοτήτων" που έχουν στενή σχέση με τον ηγέτη της Λιβύης Μουάμαρ Καντάφι εγκαταλείπουν την χώρα με προορισμό την γειτονική Τυνησία.
Πηγή: Επιμέλεια: Στέλιος Κάνδιας