Σκάνδαλο με «άρωμα Καντάφι» στο Λονδίνο

Του ανταποκριτή του ΣΚΑΪ στο Λονδίνο Θανάση Γκαβού

Νέο επεισόδιο στις σχέσεις της οικογένειας Καντάφι με τη Βρετανία γράφουν οι καταγγελίες και υπόνοιες περί χρηματισμού του London School of Economics από τον υιό Καντάφι με αντάλλαγμα την απονομή τίτλου διδάκτορος.

Ο 37χρονος Σαΐφ αλ Ισλάμ Καντάφι ολοκλήρωσε το διδακτορικό του στο Κέντρο για τη Μελέτη της Παγκόσμιας Διακυβέρνησης του λονδρέζικου πανεπιστημίου το 2008. Λίγο αργότερα δώρισε στο LSE 1,5 εκατομμύριο λίρες μέσω του Ιδρύματος Καντάφι για τη Διεθνή Φιλανθρωπία και Ανάπτυξη, που ίδρυσε ο ίδιος.

Ο επικεφαλής του τμήματος που έδωσε το πτυχίο στον υιό Καντάφι, καθηγητής Ντέιβιντ Χελντ, τοποθετήθηκε προσωρινά στο Δ.Σ. του ιδρύματος, παραιτούμενος μετά από λίγο για λόγους σύγκρουσης συμφέροντος. Σε δηλώσεις του στα βρετανικά μέσα ο καθηγητής Χελντ παραδέχθηκε ότι ο υιός Καντάφι δεν ήταν από τους καλύτερους φοιτητές και ότι την περίοδο της παράδοσης της διδακτορικής διατριβής του υπήρξαν φήμες περί αντιγραφής ή συγγραφής από άλλον, χωρίς όμως να προκύψουν αποδείξεις. Η δωρεά στο LSE ενίσχυσε τις φήμες αυτές.

Την περασμένη εβδομάδα το LSE διέκοψε κάθε σχέση με το ίδρυμα του υιού του Λίβυου ηγέτη, ωστόσο η Ένωση Φοιτητών του πανεπιστημίου εξέφρασε σε ανακοίνωσή της οργή για αυτό που στην ουσία καταγγέλλει ως χρηματισμό του πανεπιστημίου. Φοιτητής του LSE έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο που δείχνει καθηγητές του LSE να χειροκροτούν το συνταγματάρχη Καντάφι κατά τη διάρκεια βιντεοσύνδεσης πριν από δύο μήνες, στην οποία στη συνέχεια ο Λίβυος ηγέτης καταφέρθηκε εναντίον της Μάργκαρετ Θάτσερ, του Ρόναλντ Ρέιγκαν, αλλά χρησιμοποίησε και προκλητικές εκφράσεις για την υπόθεση της ανατίναξης αεροσκάφους πάνω από το Λόκερμπι της Σκωτίας. Οι φοιτητές καλούν το πανεπιστήμιο να αφαιρέσει τον τίτλο του διδάκτορος από τον Σαΐφ αλ Ισλάμ Καντάφι και να διεξαχθεί ανεξάρτητη έρευνα για τις καταγγελίες.

Την ίδια ώρα η Βρετανία ασκεί πρόσθετη πίεση στο συνταγματάρχη Καντάφι. Ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον κάλεσε το Λίβυο ηγέτη να παραιτηθεί «τώρα» και σημείωσε ότι δεν υπάρχει μέλλον για τη Λιβύη που να συμπεριλαμβάνει και αυτόν. Σύμφωνα με τους Τάιμς και ο πρώην πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ που είχε συνάψει εμπορικές συμφωνίες με το καθεστώς Καντάφι επικοινώνησε με το Λίβυο συνταγματάρχη προτρέποντάς τον να παραιτηθεί.

Η βρετανική κυβέρνηση πάγωσε εξάλλου τα περιουσιακά στοιχεία της οικογένειας Καντάφι στη Βρετανία και απέσυρε τη διπλωματική ασυλία. Επίσης, επιβλήθηκε απαγόρευση εξαγωγών για λιβυκά χαρτονομίσματα που τυπώνονται στη Βρετανία.
Το Σαββατοκύριακο συνεχίστηκε η επιχείρηση απομάκρυνσης των Βρετανών υπηκόων με στρατιωτικά αεροσκάφη, ένα εκ των οποίων δέχθηκε ελαφρά πυρά πάνω από τη Βεγγάζη, χωρίς να σημειωθούν τραυματισμοί.
Πηγή: skai.gr