Λιβύη: Χάνει τον έλεγχο ο Καντάφι

Παρά τους λεονταρισμούς του, και τις πιστές δυνάμεις που μάχονται στο πλευρό του έχοντας αιματοκυλίσει τη Λιβύη, ο Μουάμαρ Καντάφι δείχνει να χάνει την εξουσία μέσα από τα χέρια του, και η "επόμενη ημέρα" στην μετά Καντάφι εποχή αρχίζει να αχνοφαίνεται.

Έτσι, ο τέως υπουργός Δικαιοσύνης της Λιβύης Μουστάφα Άμπντελ Τζαλίλ, ο οποίος παραιτήθηκε διαμαρτυρόμενος για τη βίαιη καταστολή των εξεγέρσεων, ανακοίνωσε ότι εξετάζει τον σχηματισμό προσωρινής κυβέρνησης από στρατιωτικούς και πολίτες, που θα οργανώσει εκλογές το αργότερο σε τρεις μήνες.

Παράλληλα, όπως μετέδωσε την Κυριακή το δορυφορικό τηλεοπτικό δίκτυο αλ Τζαζίρα, οι αντίπαλοι του Λίβυου ηγέτη έχουν υπό τον έλεγχό τους την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας τη Μιζουράτα.

Τα κυβερνητικά στρατεύματα και οι δυνάμεις ασφαλείας που ήταν πιστές στον Καντάφι έχουν εγκαταλείψει την πόλη, που βρίσκεται περίπου 200 χιλιόμετρα ανατολικά της πρωτεύουσας Τρίπολης, δήλωσε ένας κάτοικος της πόλης στο αλ Τζαζίρα.

Υπάρχουν αναφορές ότι 23 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν οι άνδρες ασφαλείας που παραμένουν πιστοί στον Καντάφι εξαπόλυσαν επίθεση εναντίον του αεροδρομίου της πόλης.

Ενοπλοι άνδρες, μέλη των αντικυβερνητικών δυνάμεων της Λιβύης, φάινεται ότι έχουν επίσης υπό τον έλεγχό τους την πόλη Ζαουίγια, που βρίσκεται περίπου 50 χιλιόμετρα δυτικά της πρωτεύουσας Τρίπολης, όπως μετέδωσε ένας δημοσιογράφος του Ρόιτερς που βρίσκεται στην πόλη.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Άσαρκ αλ Αουσάτ, που έχει την έδρα της στο Λονδίνο, οι δυνάμεις του Καντάφι ελέγχουν πλέον μόνη τη μισή Τρίπολη, μία ημέρα αφού αυτόπτες μάρτυρες είχαν δηλώσει ότι οι οπαδοί του λίβυου ηγέτη είχαν στήσει οδοφράγματα γύρω από την πρωτεύουσα για να εμποδίσουν τους διαδηλωτές που έρχονταν από άλλες πόλεις της Λιβύης.

Η περιοχή της Τρίπολης Μπαμπ αλ Αζιζία, όπου διαμένει ο Καντάφι, προστατεύεται από τεθωρακισμένα οχήματα, εκτοξευτήρες πυραύλων και τανκς.

Η εφημερίδα Άσαρκ αλ Αουσάτ αναφέρει εξάλλου σε άρθρο της ότι πολλοί άνθρωποι έχουν παραιτηθεί από τις μυστικές υπηρεσίες της Λιβύης και από στρατιωτικές επιτροπές. Μία πηγή από τις υπηρεσίες ασφαλείας δήλωσε στην εφημερίδα ότι οι μισοί αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας έχουν παραιτηθεί.

Την Κυριακή κηρύχθηκε ημέρα πένθους στη Βεγγάζη για τα θύματα στην Τρίπολη. Παράλληλα, έχουν αναρτηθεί γιγαντοαφίσες στους δρόμους που αναφέρουν ότι οι πολίτες της Λιβύης μπορούν να τα καταφέρουν μόνοι τους χωρίς ξένες παρεμβάσεις.

Αυστηρές κυρώσεις στη Λιβύη
Αυστηρές κυρώσεις στη Λιβύη επέβαλε ομόφωνα τα ξημερώματα, με ψήφισμά του, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Οι κυρώσεις περιλαμβάνουν εμπάργκο όπλων, οικονομικές κυρώσεις και ταξιδιωτικές απαγορεύσεις σε βάρος του Μουαμάρ Καντάφι, μελών της οικογένειάς του, του στενού του κύκλου και της κυβέρνησής του.

Επίσης το Συμβούλιο Ασφαλείας παραπέμπει στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης τις εκτεταμένες και συστηματικές όπως αναφέρει δολοφονίες αμάχων, τις οποίες χαρακτηρίζει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

ΟΗΕ: 100.000 άνθρωποι έφυγαν από τη Λιβύη
Την ίδια στιγμή, «περίπου 100.000 άνθρωποι», κυρίως Αιγύπτιοι και Τυνήσιοι εργάτες, έχουν διαφύγει από τη Λιβύη προς γειτονικές χώρες, όπου η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) προσπαθεί να τους βοηθήσει, σύμφωνα με μία ανακοίνωση της οργάνωσης.

«Οι ομάδες διάσωσης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ εργάζονται με τις κυβερνήσεις της Αιγύπτου και της Τυνησίας, καθώς και με μη κυβερνητικές οργανώσεις για να προσφέρουν υποστήριξη σε περίπου 100.000 ανθρώπους που διέφυγαν από τη βία στη Λιβύη την προηγούμενη εβδομάδα», αναφέρει η UNHCR σε ανακοίνωσή της.

Ο Ερυθρός Σταυρός είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι μόνο χθες Σάββατο περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι είχαν φύγει από τη Λιβύη προς την Τυνησία περνώντας από το συνοριακό φυλάκιο Ρας Ζεντίρ, Αιγύπτιοι στην πλειοψηφία τους, ενώ χαρακτήρισε την κατάσταση «ανθρωπιστική κρίση» με δεδομένο τον συνεχώς αυξανόμενο αριθμό των προσφύγων.

«Περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι πέρασαν χθες (Σάββατο) από το Ρας Ζεντίρ», δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ο πρόεδρος της περιφερειακής επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού Μόνζι Σλιμ.

Περισσότεροι από 40.000 άνθρωποι έχουν περάσει από αυτό το συνοριακό φυλάκιο προς την Τυνησία την τελευταία εβδομάδα, 15.000 από τους οποίους είναι Αιγύπτιοι.

«Πρόκειται για ανθρωπιστική κρίση, κάνω έκκληση ώστε όλος ο κόσμος να βοηθήσει στην επίλυση αυτού του προβλήματος. Ολος ο κόσμος πρέπει να κινητοποιηθεί για να βοηθήσει την Αίγυπτο να επαναπατρίσει τους υπηκόους της», πρόσθεσε ο Σλιμ.
Εξάλλου δύο καταμαράν που μεταφέρουν περίπου 1.000 ξένους υπηκόους παραμένουν στο λιμάνι της Τρίπολης εξαιτίας των άσχημων καιρικών συνθηκών, όπως δήλωσαν σήμερα αξιωματούχοι.

Τα δύο ιδιωτικά ταχύπλοα, που έχουν ναυλωθεί από το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, αναμενόταν να αναχωρήσουν από την Τρίπολη χθες Σάββατο το βράδυ μεταφέροντας ξένους υπηκόους. Σύμφωνα με τους αξιωματούχους τα δύο ταχύπλοα είναι πιθανό να μπορέσουν να αναχωρήσουν σήμερα το απόγευμα.

"Χαιρετίζουμε την απόφαση του ΟΗΕ για τη Λιβύη"
Η Ελλάδα χαιρετίζει την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, η οποία αποδεικνύει τη βούληση της διεθνούς κοινότητας, για άμεσο τερματισμό της βίας στη Λιβύη και ειρηνική επίλυση των προβλημάτων, με σκοπό την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων του λαού της, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας.

Αποχώρηση Καντάφι ζητά και η Μέρκελ
Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ζήτησε την Κυριακή την αποχώρηση του λίβυου ηγέτη χαιρετίζοντας παράλληλα την απόφαση που υιοθέτησε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. «Είναι ώρα να αποχωρήσει», αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή της η Μέρκελ.

Εξάλλου η Μέρκελ και ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα συμφώνησαν στη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχαν το Σάββατο ότι «ο συνταγματάρχης Καντάφι έχασε κάθε νομιμότητα» ως ηγέτης της Λιβύης, όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο αναπληρωτής εκρπόσωπος Τύπου της γερμανικής κυβέρνησης Κρίστοφ Στέγκμανς.

"Θα υπάρξουν συνέπειες"
Η καταστολή της εξέγερσης στη Λιβύη θα έχει «συνέπειες» για το συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι και τους ανθρώπους του, προειδοποίησε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Άστον, ζητώντας εκ νέου να σταματήσουν «άμεσα» οι βιαιότητες.

«Ο Καντάφι και οι λιβυκές αρχές ξέρουν ότι οι απαράδεκτες και σκανδαλώδεις ενέργειές τους θα έχουν συνέπειες», αναφέρει η Άστον σε ανακοίνωσή της, την ώρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζεται να οριστικοποιήσει τις κυρώσεις που θα επιβάλει στο λιβυκό καθεστώς και θα είναι παρόμοιες με αυτές που ενέκρινε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Έχει έρθει η ώρα να φύγει ο Καντάφι»
Η βρετανική κυβέρνηση ανακάλεσε τη διπλωματική ασυλία του λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι και των γιων του, όπως δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Ουίλιαμ Χέιγκ, ο οποίος προέτρεψε τον Καντάφι να παραιτηθεί.

«Φυσικά και έχει έρθει η ώρα να φύγει ο συνταγματάρχης Καντάφι», δήλωσε ο Χέιγκ σε συνέντευξή του στο BBC.

«Αυτή είναι η καλύτερη ελπίδα για τη Λιβύη και χθες το βράδυ υπέγραψα ένα διάταγμα με το οποίο ανακαλείται η διπλωματική του ασυλία (του Καντάφι) στη Βρετανία, αλλά και η διπλωματική ασυλία των γιων του, της οικογένειάς του, των οικείων του, οπότε είναι απολύτως ξεκάθαρη η θέση μας όσον αφορά την κατάστασή του ως αρχηγός κράτους», πρόσθεσε.

Ο Χέιγκ επιβεβαίωσε ότι ο Τόνι Μπλερ επικοινώνησε δύο φορές τηλεφωνικά με τον Καντάφι με στόχο να τον πείσει να σταματήσει τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων, ενώ φέρεται να του ζήτησε και να παραιτηθεί.

«Στη Λιβύη έχουμε πόλεμο»
«Μας απασχολεί η μετανάστευση, να μη δημιουργηθούν κύματα μεταναστών προς τις χώρες της ΕΕ. Στη Λιβύη έχουμε ουσιαστικά πόλεμο στον πόλεμο, κάποιος θα χάσει και αυτό σημαίνει ότι θα δημιουργηθούν προσφυγικά ρεύματα αν συνυπολογίσουμε και τις άλλες αραβικές χώρες. Χρειάζεται η ΕΕ συνολικό σχέδιο για να αντέξει αυτήν την πίεση» επισήμανε την Κυριακή στο ΣΚΑΪ ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ελληνοαραβικού Επιμελητηρίου και πρώην υπουργός Χρήστος Φώλιας χαρακτήρισε δραματική την κατάσταση στη Βόρεια Αφρική, καθώς «το πρώτο που θίγεται είναι η ανθρωπιά», ενώ εκτίμησε ότι «ο Καντάφι έχει λίγο χρόνο».

Πηγή: skai.gr