Μείωση των μετοχών και των κερδών της RIM (δημιουργού του BlackBerry)

Η καναδική εταιρεία τεχνολογίας Research in Motion (RIM) ενδέχεται να ξεμείνει από χρήματα αναφέρουν χρηματιστηριακές εταιρείες και αναλυτές της Wall Street.

Δέκα χρηματιστηριακές εταιρείες μείωσαν τις τιμές-στόχους της RIM, ορισμένες ακόμα και με 50%, μια μέρα αφού η εταιρεία ανακοίνωσε τα χειρότερα από ότι αναμενόταν στοιχεία του πρώτου τρίμηνου, καθώς και την καθυστέρηση της προώθησης του καινούργιου προϊόντος της, Blackberry 10, για τις αρχές του 2013. Οι μετοχές της εταιρείας αντιμετώπισαν 16% μείωση στο χρηματιστηριακό δείκτη NASDAQ.

«Αν η RIM συνεχίσει να διοικείται όπως μέχρι στιγμής, πιστεύουμε ότι η εταιρεία τελικώς θα αποτύχει.», δηλώνει σε ανακοίνωσή της η Nomura Equity Research. «Δεν αναμένουμε την RIM να καταφέρει επιτυχώς να αντιστρέψει τα οικονομικά της, ακόμα και με την προώθηση του καινούργιου της Blackberry 10 την ερχόμενη χρονιά”, συνεχίζει η χρηματιστηριακή σε μια ανάλυση για τους πελάτες της, προσθέτοντας ότι βάση του μοντέλου της, η εταιρεία θα έχει εξαφανιστεί μέχρι το 2020 με σταδιακή πτώση.

Η καθυστέρηση του νέου Blackberry συνέβαλε σε μια κατά 40% πτώση της μετοχικής τιμής της εταιρείας μέχρι στιγμής γι’αυτή τη χρονιά. Επίσης, η RIM ανακοίνωσε την απόλυση 5.000 εργαζομένων, που αντιστοιχεί στο 30% του συνολικού της εργατικού δυναμικού, για την διάσωση ρευστότητας. Αυτή η απόφαση αξιολογείται αρνητικά από αναλυτές σαν την Citi, η οποία δηλώνει σε ανάλυσή της ότι η απόλυση εργαζομένων θα ρίξει το ηθικό, με αποτέλεσμα να μειώσει τις επιδόσεις στην δημιουργία νέων προϊόντων.

Η RIM δήλωσε την Πέμπτη ότι έχασε 192 εκατομμύρια δολάρια (152 εκατ. ευρώ) ή το 37% κάθε μετοχής της στο πρώτο τρίμηνο του έτους. Αντίστοιχα, τα έσοδά της μειώθηκαν κατά 43% σε 2.81 δις. δολάρια (2.22 δις. ευρώ).
Πηγή: Ερρίκος Κλόπφερ