Κλείσιμο

Επιστήμονες δημιούργησαν εμβρυϊκά βλαστοκύτταρα με τεχνική κλωνοποίηση

Ομάδα Αμερικανών επιστημόνων έκανε μία ριζοσπαστική ανακάλυψη στο χώρο της βιοτεχνολογίας χρησιμοποιώντας τεχνική κλωνοποίησης για την δημιουργία εμβρυικών βλαστοκυττάρων στο εργαστήριο.

Τα βλαστοκύτταρα χαίρουν ευρείας χρήσης στην ιατρική γιατί μπορούν να μεταμορφωθούν σε καθένα από τα 200 είδη κυττάρων στον οργανισμό. Θεωρητικά οι γιατροί μπορούν να θεραπεύσουν ασθένειες και τραυματισμούς αντικαθιστώντας τα κατεστραμμένα κύτταρα με βλαστοκύτταρα.

Στα πλαίσια της νέας έρευνας, ένα ανθρώπινο ωάριο χρησιμοποιήθηκε για την μετάλλαξη ενός ειδικευμένου κυττάρου σε βλαστοκύτταρο, μέσω μίας μεθόδου που ονομάζεται Μεταφορά Πυρήνα Σωματικού Κυττάρου, Somatic Cell Nuclear Transfer, ή SCNT.

Το ανθρώπινο έμβρυο που δημιουργήθηκε στα πλαίσια της μελέτης ήταν ανώμαλο και δεν μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για ιατρικούς σκοπούς. Αλλά οι επιστήμονες δήλωσαν ότι ελπίζουν η ανακάλυψη αυτή να οδηγήσει την έρευνα πρωτογενών κυττάρων σε νέους ορίζοντες. Λένε επίσης ότι σκοπός είναι μία μέρα να αναπτυχθούν θεραπείες με βλαστοκύτταρα, απόλυτα προσαρμοσμένες στο γενετικό υλικό συγκεκριμένων ασθενών, για να μην απορρίπτονται από το ανοσοποιητικό τους σύστημα.

Το Εργαστήριο του Ιδρύματος Πρωτογενών Κυττάρων της Νέας Υόρκης χρηματοδότησε την διεξαγωγή της τριετούς έρευνας τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύονται στο περιοδικό Nature.
Πηγή: Πηγή: VOA