Βουλή: Αντιπαράθεση για τα επεισόδια στη μαθητική πορεία και τις καταλήψεις

Της Ναντίν Χαρδαλιά

Πεδίο νέων τριβών κυβέρνησης - αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βουλή αποτέλεσαν τα επεισόδια κατά τη διάρκεια της μαθητική πορείας στο κέντρο της Αθήνας, με ανταλλαγή κατηγοριών περί αυταρχισμού και υποκίνησης των κινητοποιήσεων.

Την αρχή έκανε στην Ολομέλεια, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ραγκούσης, ο οποίος κατήγγειλε  την κυβέρνηση για αυταρχισμό και αστυνομική βία κατά των μαθητών, χαρακτηρίζοντας εκ νέου «απολύτως δικαιολογημένες» τις αντιδράσεις τους και «μέσο αυτοπροστασίας» έναντι του κορωνοϊού τις καταλήψεις.

«Κουκουλοφόροι ταραξίες αμαύρωσαν την μαθητική διαμαρτυρία», σημείωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Σπήλιος Λιβανός και πρόσθεσε: «Προφανώς δεν έχουν σχέση μαθητές και κουκουλοφόροι. Οι αστυνομικοί σε αντίθεση με όσα είπε ο κ. Ραγκούσης  διακινδύνευσαν την ζωή τους για να προστατέψουν την ζωή των υπολοίπων», εκφράζοντας δηκτικά την προσδοκία μετά τις καταλήψεις ο ΣΥΡΙΖΑ να μην στηρίξει και τους κουκουλοφόρους.

Στα πυρά περί άσκησης βίας κατά των μαθητών, επέμεινε ο κ. Ραγκούσης, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι επιχειρεί να συκοφαντήσει τις κινητοποιήσεις τους. Προκάλεσε, δε, αίσθηση, όταν στην προσπάθειά του να πάρει σαφείς αποστάσεις από πιθανούς κουκουλοφόρους ταραξίες μίλησε αρχικά απλώς για «παρατράγουδο». Στη συνέχεια, ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ουδεμία σχέση έχει με «ακραίες έκνομες ενέργειες».

«Η αντιμετώπιση αυτής της διαδήλωσης που είχε τελικό στόχο να χτυπήσει η αστυνομία τους μαθητές είναι ένα ακόμα λιθαράκι σε αυτή τη διαδρομή. Αυτό δεν έχει καμία σχέση με οποιοδήποτε παρατράγουδο μπορεί να προκάλεσαν εξωσχολικά στοιχεία με μολότοφ ή οι λεγόμενοι μπαχαλάκηδες. Και μην προσπαθείτε και εξ αυτού να συκοφαντήσετε την αντίδραση των μαθητών, προσπαθήστε να την καταλάβετε», ανέφερε μεταξύ άλλων Γιάννης Ραγκούσης.

Αναφανδόν υπέρ των κινητοποιήσεων, όταν αυτές δεν εκφεύγουν του πλαισίου του νόμου, τάχθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής, Ανδρέας Λοβέρδος, καταδικάζοντας όμως απερίφραστα κάθε ενδεχόμενο βίας.

«Είμαι αναφανδόν υπερ των κινητοποιήσεων. Όποιος εκτιμά ότι δεν του αρέσει κάτι, στο πλαίσιο του νόμου μπορεί και πρέπει να ασκεί το δικαίωμά του και να διαδηλώνει. Συνεπώς αν υπήρξε βία εναντίον μαθητών την καταγγέλλουμε. Αν τα επεισόδια έχουν να κάνουν με μασκοφόρους, τραμπούκους και μολότοφ, καταδικάζουμε αυτού του είδους τις συμπεριφορές», είπε χαρακτηριστικά.

Στο πλευρό των μαθητών στοιχήθηκε και ο Γιάννης Δελής εκ μέρους του ΚΚΕ, σημειώνοντας ότι: «να καταγγείλουμε τον τρόπο που η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τις κινητοποιήσεις των μαθητών, που διεκδικούν τα αυτονόητα.  Την προστασία της υγεία τους, περισσότερους εκπαιδευτικούς, περισσότερες καθαρίστριες και καλύτερες συνθήκες».