Τσίπρας: Πατριωτικό καθήκον η κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών

«Πατριωτικό καθήκον» χαρακτηρίζει την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Αυγή της Κυριακής. 

Αναφερόμενος στη συμφωνία, ο πρωθυπουργός κάνει λόγο για «ιστορικό βήμα για τις δύο χώρες», κατηγορώντας τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη για διγλωσσία και για επικίνδυνο παιχνίδι «με την ακροδεξιά και την πολιτική του μίσους για να κερδίσει κάποιο πρόσκαιρο εκλογικό όφελος».

Ο Αλέξης Τσίπρας εκτιμά ότι οι Πρέσπες θα λειτουργήσουν ως καταλύτης για τη συμπόρευση των προοδευτικών δυνάμεων στην Ελλάδα. 

«Στην Ελλάδα η περιπέτεια των Μνημονίων έχει προκαλέσει τεκτονικές ανακατατάξεις στο πολιτικό σύστημα. Έτσι σε ένα τμήμα του προοδευτικού μεσαίου χώρου υπάρχει σήμερα κρίση πολιτικής εκπροσώπησης. Το βάρος της συγκρότησης ενός προοδευτικού πόλου πέφτει εκ των πραγμάτων στην μεγαλύτερη δύναμη, αλλά θέλουμε να προχωρήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση χωρίς ηγεμονισμούς» διευκρινίζει.

Ο πρωθυπουργός τονίζει ότι επιδιώκει το διάλογο με όλες τις προοδευτικές δυνάμεις πάνω σε κάποιους σταθερούς άξονες: «την αντιπαράθεση με την ακροδεξιά, την δίκαιη ανάπτυξη, την ενίσχυση της εργασίας και του εισοδήματος των εργαζομένων, την οικοδόμηση ενός νέου κοινωνικού κράτους, τις αναγκαίες τομές για την εμβάθυνση και την ενίσχυση της ποιότητας της δημοκρατίας και των θεσμών».

«Καθαρό βήμα προόδου προς την τελική υλοποίηση της συμφωνίας των Πρεσπών στο ελληνικό κοινοβούλιο» χαρακτηρίζει στο μεταξύ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της ΠΓΔΜ, Μίλε Μποσνιάκοφσκι, την ψήφο εμπιστοσύνης που δόθηκε στην κυβέρνηση Τσίπρα την Τετάρτη.