Τσίπρας: Ζούμε ιστορικές στιγμές . Έξοδος από μνημόνια, λύση στο Σκοπιανό

Για ιστορικές στιγμές έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας από τη Βουλή αναφερόμενος αφενός στην οριστική έξοδο από τα μνημόνια, αφετέρου στη συμφωνία στο Σκοπιανό. Παράλληλα εξαπέλυσε επίθεση τον Κυριάκο Μητσοτάκη, εγκαλώντας τον για «κακοστημένη παράσταση θεσμικού εκτροχιασμού».

Πρόκειται, επισήμανε ο πρωθυπουργός, για μια συνολική συμφωνία με διάφορα στάδια επικύρωσης, αλλά μπορεί να χαρακτηριστεί ως ιστορική στιγμή. Όπως ανέφερε, «σε κανένα σημείο του κειμένου δεν υπάρχει αναγνώριση ‘’’μακεδονικού έθνους’’, ενώ διαφυλάσσουμε απολύτως το δικαίωμα να αναγνωρίζουμε την ιθαγένεια των γειτόνων μας… Στα έγγραφά τους θα αναγράφεται πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας όχι ‘’Μακεδόνες’’ και υπάρχει διαφοροποίηση από την αρχαία ιστορική Μακεδονική κληρονομιά». «Σύμβολο της φιλίας μας θα είναι τα αγάλματα όπως αυτό στου Αλέξανδρου στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων… Θα αναγράφετε με ειδική επιγραφή αυτό... Εσείς πότε το κερδίσατε αυτό;» παρατήρησε.

«Από τη μια περνάμε από την εποχή οικονομικής καχεξίας στην εποχή ανάκαμψης, από την άλλη από την εποχή της στασιμότητας ενός προβλήματος στα βόρεια σύνορα στην εποχή της ισχυροποίησης στα βόρεια σύνορα της χώρας» σημείωσε.

«Το συμπέρασμα της ΝΔ ήταν να καταθέσει τώρα πρόταση δυσπιστίας κάτι που δεν είχε κάνει τρία χρόνια... Ο ιστορικός του μέλλοντος θα δυσκολευθεί να κατανοήσει ότι σε μια θετική συγκύρια η αξιωματική αντιπολίτευση επιλεγεί να εξαντλήσει το ισχυρό της όπλο για να ρίξει την κυβέρνηση» σχολίασε ο κ. Τσίπρας.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «το τελευταίο που απασχολεί τον κ. Μητσοτάκη και την ηγεσία της ΝΔ είναι τα επιχειρήματα που αναγράφει στην πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης… Το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι η πτώση της κυβέρνησης πριν την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια».

«Σας ενοχλεί που αποκαθίσταται η αξιοπιστία της χώρας και η διεθνής της αναγνώριση… είστε πολιτικός οπορτουνιστής που πολιτεύεται με βάση τη συγκύρια, και όχι τις πολιτικές αρχές» συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας, απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΝΔ.

Ο πρωθυπουργός παρατήρησε μάλιστα ότι «η Πηνελόπη Δέλτα και ο Στρατής Μυριβήλης έγραφαν για Μακεδονική γλώσσα και συνείδηση και τώρα κατηγορείτε εμάς».

Κατηγόρησε δε τη ΝΔ ότι νομιμοποιεί την ακραία εθνικιστική ορολογία και εμπρηστικό λόγο μιμούμενη το εθνικιστικό σκοπιανό κόμμα VMRO, ενώ αποκάλεσε τον Μητσοτάκη «όμηρο της ακροδεξιάς πτέρυγας του κόμματός του και του Αντώνη Σαμαρά».

Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός κατέθεσε στην εθνική αντιπροσωπεία απόρρητα έγγραφα, για τον Αντώνη Σαμαρά κυρίως, στα οποία οι πολιτικοί αρχηγοί θα έχουν πρόσβαση μόνο για να τα δουν.

Πηγή: skai.gr