Κλείσιμο

ΝΔ: Η κυβέρνηση ετοιμάζεται για βαριές εθνικές υποχωρήσεις στο Σκοπιανό

Η κυβέρνηση είναι πρόθυμη να κάνει «βαριές εθνικές υποχωρήσεις» στο Σκοπιανό για να μείνει λίγο ακόμα στην εξουσία και αναζητεί «απεγνωσμένα άλλοθι και συνενόχους», κατήγγειλε η Νέα Δημοκρατία, λίγες ώρες πριν την έναρξη των συλλαλητηρίων για το όνομα της Μακεδονίας σε 24 πόλεις της Ελλάδας.

Η αξιωματική αντιπολίτευση κατηγορεί την «κυβέρνηση Τσίπρα, Καμμένου, Κοτζιά» – όπως την αποκαλεί – ότι εσκεμμένα αποκαλεί ακροδεξιά «την εθνική ευαισθησία της μεγάλης πλειοψηφίας» των Ελλήνων, ενώ στην αναζήτηση συμμάχων αδυνατίζει την διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας.

Επαναλαμβάνει δε πως ο πρωθυπουργός δεν έχει οιαδήποτε πολιτική νομιμοποίηση να δεσμεύσει την χώρα σε διεθνή συμφωνία που θα «ζημιώνει τα εθνικά συμφέροντα.

Η ΝΔ θέτει ως προαπαιτούμενα για την αποδοχή συμφωνίας την επίτευξη ενιαίας λύσης που θα προβλέπει αναθεώρηση του Συντάγματος της ΠΓΔΜ, αφαίρεση κάθε αλυτρωτικού στοιχείου και μια ονομασία erga omnes.

Τα περισσότερα συλλαλητήρια, 15 τον αριθμό, θα λάβουν χώρα στην Βόρεια Ελλάδα, ενώ τα υπόλοιπα εννέα προγραμματίζονται σε πόλεις της ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδας.

Θα αρχίσουν στις 19:30 το απόγευμα.

Το επίκεντρο των συλλαλητηρίων στη Βόρεια Ελλάδα αναμένεται να είναι η Πέλλα, γενέτειρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, όπου θα φθάσουν διαδηλωτές από Θεσσαλονίκη και αλλού ενώ στη Λάρισα, έχουν ήδη φθάσει από εχθές διαδηλωτές από την Κρήτη.

Πανέτοιμοι δηλώνουν από την πλευρά τους οι διοργανωτές της Επιτροπής για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας, διαμηνύοντας σε όλες τις μέχρι τώρα ανακοινώσεις τους πως «δεν υπάρχει χώρος για ακραία στοιχεία και συμπεριφορές».

Εν τω μεταξύ, ταξιδιωτική οδηγία εξέδωσε εχθές το υπουργείο Εξωτερικών της FYROM καλώντας τους πολίτες της που ταξιδεύουν στην Ελλάδα να είναι προσεκτικοί και να αποφύγουν τα συλλαλητήρια.
Πηγή: skai.gr