Κλείσιμο

Καμμένος: Εμπιστεύομαι τον ΥΠΕΞ - Κοτζιάς: Χρονιά που θα λύσουμε θέματα

Επαμφοτερίζουσα στάση φάνηκε να τηρεί την Πέμπτη ο Πάνος Καμμένος όσον αφορά τη θέση του για το Σκοπιανό, την ώρα που ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς εμφανιζόταν ιδιαίτερα αισιόδοξος για επίλυση του του ζητήματος. 

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Άμυνας και πρόεδρος των ΑΝΕΛ επανέλαβε μεν, αρκετές φορές, ότι «έχει εμπιστοσύνη στους χειρισμούς του Νίκου Κοτζιά», παρόλα αυτά είπε ότι επιμένει να μην υπάρχει ο ελληνικός όρος «Μακεδονία», όπως είπε χαρακτηριστικά, στη λύση που θα δοθεί. 

 

Μίλησε ακόμα για δύο αποφάσεις – σταθμούς επί του θέματος, επικαλούμενος τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Κωνσταντίνο Καραμανλή το 1992, αλλά και το βέτο που έθεσε η Ελλάδα στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι το 2007. 

Ο κ. Καμμένος προέβη σε ειρωνικές αναφορές κατά της ΝΔ, λέγοντας ότι ευχαριστεί τον κ. Μητσοτάκη, επειδή όπως υποστήριξε η αξιωματική αντιπολίτευση δήλωσε ότι θα πράξει ανάλογα με τη στάση που θα τηρήσει εκείνος. Έκανε μάλιστα αναφορά στη σημερινή επέτειο ίδρυσης της Εθνικής Ριζοσπαστικής Ένωσης, εμφανίζοντας εαυτόν ως συνεχιστή της ιδεολογίας του Κωνσταντίνου Καραμανλή.

Επιτέθηκε επίσης στον Αντώνη Σαμαρά και την Ντόρα Μπακογιάννη, λέγοντας ότι ο κ. Σαμαράς ως υπουργός Εξωτερικών άλλα «συμφωνούσε και άλλα έκανε», ενώ η κ. Μπακογιάννη στο Βουκουρέστι υπονόμευσε τη στάση του Κώστα Καραμανλή.

Στην έκτατη διυπουργική σύσκεψη στο Μαξίμου έλαβαν επίσης μέρος ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης και οι υπουργοί Δημήτρης Τζανακόπουλος, Αλέκος Φλαμπουράρης και Χριστόφορος Βερναρδάκης.

"To 2018 θα λύσουμε ζητήματα" 

«Η χρονιά αυτή θα είναι χρονιά που θα λύσουμε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής που έχουν βαλτώσει εδώ και δεκαετίες και που το εθνικό συμφέρον επιτάσσει να βρούμε ορθές και παραγωγικές λύσεις» σημείωσε από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

Ο Νίκος Κοτζιάς ξεκαθάρισε ότι η στάση της Αθήνας στο ονοματολογικό κινείται στο πλαίσιο των αποφάσεων της Συνόδου του ΝΑΤΟ στο 2007 στο Βουκουρέστι. «Η Ελλάδα στηρίζει τη λύση σύνθετης ενιαίας ονομασίας για όλες τις χρήσεις» είπε.

Ο υπουργός ζήτησε επίσης συνεννόηση με όλες τις πολιτικές δυνάμεις. «Είμαστε υπέρ μιας συνεννόησης με όλα τα κόμματα και τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας, με κάθε προσωπικότητα και πολίτη που ενδιαφέρεται και θέλει λύσεις στα ζητήματα που απασχόλησης τη χώρα ώστε να ανοίξουμε ένα καλύτερο μέλλον χωρίς προβλήματα του παρελθόντος να καταδυναστεύουν την πολιτική αυτού του τόπου».

"Δεν θα φέρει αντίρρηση ο Καμμένος"

Σε συνέντευξή του στο Euronews, o κυβερνητικός εκπρόσωπος αποκάλυψε ότι ο υπουργός Άμυνας και πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος δεν θα φέρει τελικά αντίρρηση στην επίλυση, εάν υπάρξει πολιτική συναίνεση. Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος χαρακτήρισε «πολύ υπεύθυνη» τη στάση του κ. Καμμένου, επισημαίνοντας ότι παρά τις επιφυλάξεις του, δεν έχει τη διάθεση να πυροδοτήσει μία κυβερνητική πολιτική κρίση.

«Σε αυτή τη φάση το κλίμα σε σχέση με το όνομα της ΠΓΔΜ είναι πολύ καλό» τόνισε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς.

«Σε μια κοινοβουλευτική δημοκρατία οι βουλευτές αποφασίζουν… Φτάσαμε στο σημείο να μην αποφασίζουν τα κόμματα, άλλα ο κ. Καμμένος. Αυτό είναι η νέα εκδοχή του πολιτικαντισμού. Να αποφασίσει η ΝΔ ποιο δρόμο ακολουθεί» σχολίασε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου. Πρόσθεσε μάλιστα ότι οι ΑΝΕΛ έχουν κολλήσει στην εθνικιστική γραμμή εκείνης της εποχής. «Συνεργαζόμαστε, άλλα αυτό δεν αφαιρει το δικαίωμα να κάνουμε κριτική» είπε στον ΑΝΤ1. 

Για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό έκανε λόγο στον ΣΚΑΪ ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Σιμορέλης, σημειώνοντας ότι στόχος της κυβέρνησης σε αυτό το θέμα είναι η συναίνεση με τα άλλα κόμματα. 

«Η κυβέρνηση δεν έχει ενιαία πρόταση και γραμμή» σημείωσε στον σταθμό μας ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Καραγκούνης. 

Να σταματήσει τα εσωκυβερνητικά παιχνίδια στο ονοματολογικό κάλεσε την κυβέρνηση ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Τζαβάρας μιλώντας στον ΣΚΑΪ.  

«Δεν ξέρουμε τη θέση της κυβέρνησης… Ας μας πούνε τη θέση τους και μετά θα τοποθετηθούμε» δήλωσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Λεωνίδας Γρηγοράκος. Το ΠΑΣΟΚ έχει μιλήσει για γεωγραφικός προσδιορισμό διευκρίνισε. «Θα κάνει την κωλοτούμπα του ο κ. Καμμένος» εκτίμησε. 

Επαφές σε κορυφαίο επίπεδο 

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του ΣΚΑΪ εντός του μήνα δρομολογούνται επαφές σε κορυφαίο επίπεδο τόσο στην Αθήνα, όσο και σε ουδέτερο έδαφος. 

Δευτέρα ή Τρίτη 8 ή 9 Ιανουαρίου θα βρεθεί στην Αθήνα ο αντιπρόεδρος της ΠΓΔΜ, Μπούγιαρ Οσμάνι ο οποίος θα έχει συναντήσεις με τον Νίκο Κοτζιά και τον Γιώργο Κατρούγκαλο. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, που δεν επιβεβαιώνονται προς το παρόν, εφόσον ο πρωθυπουργός βρεθεί στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, στις 23 Ιανουαρίου, θεωρείται πιθανή μια συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον ομόλογό του των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ. 

Στις 19 Ιανουαρίου εξάλλου αναμένεται να πραγματοποιηθεί στη Νέα Υόρκη συνάντηση του διαμεσολαβητή του ΟΗΕ για το θέμα του ονόματος Μάθιου Νίμιτς με τους διαπραγματευτές της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, Αδαμάντιο Βασιλάκη και Βάσκο Ναουμόφσκι. 

Πηγή: skai.gr