«Η ΕΥΠ του Ρουμπάτη πίσω από τις υποκλοπές» εκτιμά η Tagesspiegel

Την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ), και προσωπικά τον επικεφαλής της υπηρεσίας Γιάννη Ρουμπάτη, «βλέπει» η γερμανική εφημερίδα Tagesspiegel ως τον ιθύνοντα νου της υποκλοπής της συνομιλίας μεταξύ Τόμσεν και Βελκουλέσκου.

«Ο Γιάννης Ρουμπάτης ανήκει πιθανόν σε αυτούς που τρίβουν τα χέρια τους. Ο επικεφαλής της ελληνικής υπηρεσίας πληροφοριών, ένας άνθρωπος του Τσίπρα, θεωρείται ως η εύλογη πηγή της διαρροής, η οποία κλόνισε την ήδη προβληματική σχέση μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών της» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, η υποκλοπή έγινε σε ένα τηλεφώνημα από δωμάτιο του Χίλτον στην Αθήνα προς την έδρα του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον και στη συνέχεια δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο WikiLeaks.

«Από την (ελληνική) απόδοση (του επωνύμου) "Velculescu" σε "Velkouleskou" είναι ενδεικτική η "παρεμβολή ελληνικού δάκτυλου"» επιμένει η εφημερίδα, παρά το γεγονός ότι WikiLeaks ανέλαβε την ευθύνη για το επίμαχο ορθογραφικό λάθος.

Σημειώνεται ότι
στη διαρροή του WikiLeaks, o κ. Τόμσεν υπενθυμίζει στην κ. Βελκουλέσκου ότι «την τελευταία φορά που όλοι συμφώνησαν σε κάτι ήταν όταν η Ελλάδα κινδύνευε να χρεοκοπήσει». Ο δανός εκτιμά ότι αυτό μπορεί να επαναληφθεί τον Ιούλιο (οπότε λήγουν ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ), ενώ αναγνωρίζει ότι η Ευρώπη δεν θα κάνει καμία συζήτηση τον Ιούνιο, λόγω του δημοψηφίσματος για το Brexit. «Η Αθήνα είναι να δύσκολο να καταπιεί τα σχόλια του Τόμσεν» σχολιάζει η Tagesspiegel.

Το βαρύ κλίμα που επικρατεί στις σχέσεις Αθήνας - ΔΝΤ «επικύρωσε» τη Δευτέρα με δήλωσή του στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού. «Η απάντηση Λαγκάρντ (στην επιστολή Τσίπρα) δείχνει ενοχή» σχολίασε χαρακτηριστικά, σηκώνοντας το γάντι στην Κριστίν Λαγκάρντ.
Πηγή: skai.gr