Μαξίμου: Η απάντηση Λαγκάρντ δείχνει ενοχή - Στο ναδίρ οι σχέσεις Αθήνας- ΔΝΤ

Για «βαρομετρικό χαμηλό» και «ναδίρ» στις σχέσεις Αθήνας – ΔΝΤ, λίγες μόνο ώρες πριν την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, κάνουν λόγο διεθνή ΜΜΕ και αναλυτές, σχολιάζοντας τις υποκλαπείσες συνομιλίες Τόμσεν – Βελκουλέσκου, την έντονη αντίδραση της κυβέρνησης, και τη σκληρή απάντηση της Κριστίν Λαγκάρντ.

Το βαρύ κλίμα που επικρατεί στις σχέσεις των δύο πλευρών «επικύρωσε» τη Δευτέρα με δήλωσή του στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού. «Η απάντηση Λαγκάρντ δείχνει ενοχή» σχολίασε χαρακτηριστικά, σηκώνοντας το γάντι στην Κριστίν Λαγκάρντ. 

«Οιαδήποτε υπόθεση ότι το προσωπικό του ΔΝΤ θα μπορούσε να εξετάσει το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει ένα πιστωτικό γεγονός ως διαπραγματευτική τακτική είναι απλώς ανοησία» είχε αναφέρει η κ. Λαγκάρντ στην απαντητική επιστολή της προς τον Αλέξη Τσίπρα, μη κρύβοντας την ενόχλησή της για το θέμα που ανέκυψε.

Είχε προηγηθεί επιστολή του πρωθυπουργού προς τη διευθύντρια του ΔΝΤ, με την οποία τής ζητούσε να ξεκαθαρίσει ποιες είναι οι επίσημες θέσεις του Ταμείου και εξέφραζε τον προβληματισμό του για την αξιοπιστία της διαπραγμάτευσης. Ο κ. Τσίπρας είχε σειρά επαφών για το θέμα με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και άλλα στελέχη κορυφαία στελέχη της ΕΕ.  

Ο γνωστός δημοσιογράφος των Financial Times Πίτερ Σπίγκελ παραθέτει και το απόσπασμα της επιστολής της επικεφαλής του Ταμείου προς τον Αλέξη Τσίπρα στο οποίο φαίνεται να υπαινίσσεται ότι η Ελλάδα υπέκλεψε την επίμαχη τηλεδιάσκεψη των στελεχών του Οργανισμού («είναι κρίσιμης σημασίας οι αρχές σας να διασφαλίσουν ένα περιβάλλον που σέβεται την ιδιωτικότητα των εσωτερικών συνομιλιών και λαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα για την εγγύηση της προσωπικής τους ασφάλειας»).

«Το ΔΝΤ βοηθά τις χώρες που θέλουν να βοηθηθούν» δήλωσε με νόημα το πρώην στέλεχος του Ταμείου Αντρέα Μοντανίνο.

«Η αντίδραση της κυβέρνησης Τσίπρα στη διαρροή, μέσω WikiLeaks, συζητήσεων μεταξύ στελεχών του ΔΝΤ δείχνει είτε αδυναμία κατανόησης των επισημάνσεων του ΔΝΤ, είτε εσκεμμένη προσπάθεια δημιουργίας τεχνητής κρίσης με στόχο είτε την απομάκρυνση του ‘κακού’ ΔΝΤ από το Ελληνικό πρόγραμμα, είτε την αναζήτηση αφορμής για εκλογές» σχολίασε από την πλευρά της στον ΣΚΑΪ η Μιράντα Ξαφά.

«Η υποκλαπείσα συζήτηση του ΔΝΤ δείχνει ότι θα πρέπει να ετοιμαζόμαστε για ένα ακόμη καυτό ελληνικό καλοκαίρι. Αντίθετα με την γερμανική άποψη, η (ελληνική) κρίση δεν τέλειωσε ποτέ» αναφέρει από την πλευρά του ο γερμανός οικονομολόγος, και στέλεχος της ΙΝG, Κάρστεν Μπρεζέσκι.

«Να αφήσει τα επικοινωνιακά τρικ και να ακολουθήσει το δρόμο της σοβαρότητας» κάλεσε την κυβέρνηση μέσω του ΣΚΑΪ ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης.

«Η Ελλάδα δεν έχει κανένα λόγο να κάνει διαρροές και υποκλοπές» τόνισε τη Δευτέρα ο Δημήτρης Βίτσας, απαντώντας στη σχετική φημολογία για τη διαρροή της συνομιλίας και στους υπαινιγμούς τηςΚριστίν Λαγκάρντ. 

«Η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να αποβάλει το Ταμείο σα να ήταν κακός μαθητής, μόνοι μας δεν μπορούμε να το διώξουμε» παραδέχθηκε στο μεταξύ μέσω του ΣΚΑΪ ο Κώστας Χρυσόγονος.

Στο μεταξύ, στο Βερολίνο αναμένονται σήμερα ο Γ. Ντάισελμπλουμ, αύριο Τρίτη η Κρ. Λαγκάρντ και τις επόμενες μέρες ο Πολ Τόμσεν. Αντικείμενο η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα αλλά, πιθανότατα, και η διαγραφή του ελληνικού χρέους.

Πηγή: Επιμέλεια: Στέλιος Κάνδιας