Γεροβασίλη: Πράξη πολιτικά και νομικά ανεπίτρεπτη η κίνηση της Αυστρίας

Πράξη πολιτικά και νομικά ανεπίτρεπτη που παραβιάζει τις αποφάσεις της ΕΕ χαρακτήρισε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη την σύγκληση εκ μέρους της Αυστρίας της αυριανής σύσκεψης χωρών του βαλκανικού δρόμου χωρίς τη συμμετοχή της Ελλάδας, καθώς επίσης και το μερικό κλείσιμο των συνόρων από χαμηλότερα όργανα των χωρών αυτών που παραβίασαν αποφάσεις πρωθυπουργών. Η κα Γεροβασίλη τόνισε ότι η Ελλάδα προέβη σε διάβημα διαμαρτυρίας προς την Αυστρία.

Είπε επίσης ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει και σήμερα τις ενέργειες που κρίνει απαραίτητες για τη διευθέτηση του ζητήματος και πρόσθεσε ότι η ελληνική κυβέρνηση αναμένει την απόφαση για τη συμμετοχή του ΝΑΤΟ στις επιχειρήσεις διάσωσης προσφύγων και καταπολέμησης της παράνομης διακίνησης.

Ανέφερε επιπλέον ότι οι αντιρρήσεις της Τουρκίας προβάλλονται σήμερα για την κατάρτιση του επιχειρησιακού σχεδίου, αν και στη σύνοδο της 11ης Φεβρουαρίου ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας είχε συμφωνήσει και ο ίδιος.

«Εμείς ζητάμε να εφαρμοστεί, η συμφωνία όπως αποφάσισε ομόφωνα το πολιτικό σκέλος του ΝΑΤΟ και ευελπιστούμε ότι οι συζητήσουν θα καταλήξουν τις αμέσως επόμενες ημέρες» πρόσθεσε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί είναι σύνθετη καθώς ακόμη και αυτά που συμφωνήθηκαν στη σύνοδο του ευρωπαϊκού συμβουλίου, σε επίπεδο αρχηγών κρατών, σήμερα αμφισβητούνται από κατώτερους αξιωματούχους συγκεκριμένων κρατών μελών ή και μη μελών της ΕΕ, επισήμανε η κυβερνητική εκπρόσωπος αναφερόμενη στο προσφυγικό ζήτημα.


Πηγή: skai.gr - ΑΜΠΕ