Μουζάλας: Ψέματα και υποκρισία από τους εταίρους στο προσφυγικό

Επίθεση στους ευρωπαίους εταίρους, τους οποίους κατηγόρησε για υποκρισία και ψέματα σε βάρος της Ελλάδας για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, εξαπέλυσε ο υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, με δηλώσεις του στο BBC.

«Αυτή η συζήτηση ότι δεν ελέγχουμε τα σύνορά μας, αυτό είναι ψέμα», δήλωσε ο κ. Μουζάλας στο BBC, ενόψει της διήμερης Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου το προσφυγικό και οι προσπάθειες της Ελλάδας στην καταγραφή των αφιχθέντων αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο. «Έχουμε τον καλύτερο έλεγχο των θαλάσσιων συνόρων μας που θα μπορούσε να έχει οποιοσδήποτε», προσέθεσε ο αναπληρωτής υπουργός.

Τα πιο σκληρά λόγια του υπουργού ήλθαν ως απάντηση στο σενάριο σφραγίσματος των συνόρων μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ, λύση που υποστηρίζουν ως «σχέδιο Β» ανατολικοευρωπαϊκές χώρες όπως η Ουγγαρία και η Σλοβενία.

«Είναι η Ελλάδα ο εχθρός της Ευρώπης; Είναι οι πρόσφυγες ο εχθρός;», διερωτήθηκε με νόημα ο κ. Μουζάλας. «Εάν κάποιος πιστεύει κάτι τέτοιο θα πρέπει να το δηλώσει ανοιχτά».

Αναρωτήθηκε μάλιστα αν η Αθήνα μπορεί να έχει καλές σχέσεις με τη Βουδαπέστη, με δεδομένη την όλη στάση της ουγγρικής κυβέρνησης. «Δεν μας έδωσαν ούτε μία κουβέρτα. Θέλουμε μία Ευρώπη του Διαφωτισμού [...] όχι μία Ευρώπη του Μεσαίωνα», είπε.

Μιλώντας μία μέρα αφού η χώρα μας ανακοίνωσε την ολοκλήρωση τεσσάρων εκ των πέντε κέντρων καταγραφής που πρέπει να λειτουργούν στα νησιά του Αιγαίου, ο κ. Μουζάλας είπε ακόμα ότι είναι ψέμα οι όποιες κατηγορίες ότι η Ελλάδα δεν έχει δημιουργήσει αρκετές μονάδες φιλοξενίας ώστε να διαχειριστεί τις εισροές.

Ο υπουργός τόνισε ότι ο κύριος λόγος πίσω από τα προβλήματα στην καταγραφή και δακτυλοσκόπηση των αφιχθέντων ήταν η καθυστερημένη ανταπόκριση των εταίρων στην παροχή της απαραίτητης υλικοτεχνικής υποδομής και του ειδικευμένου προσωπικού, παρά τις σχετικές υποσχέσεις.
Πηγή: skai.gr