Αποσύρεται το παράλληλο πρόγραμμα μετά από αντίδραση των εταίρων (upd2)

Αποσύρει η κυβέρνηση από την Βουλή το νομοσχέδιο με το «παράλληλο πρόγραμμα», ώστε να τεθεί υπό την επεξεργασία των δανειστών, με το Μέγαρο Μαξίμου ωστόσο να απαντά ότι το νομοσχέδιο «ποτέ δεν αποσύρθηκε» και να επιρρίπτει τις ευθύνες στην αντιπολίτευση.

Η απόφαση ελήφθη νωρίτερα σήμερα μετά από συνάντηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη, με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό. Είχαν προηγηθεί διαρροές για έντονη ενόχληση των θεσμών, οι οποίοι ήγειραν κίνδυνο μη έγκρισης της εκταμίευσης της υποδόσης του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ.

Πάντως, με ανακοίνωσή του, το Μέγαρο Μαξίμου τονίζει ότι ο Πρόεδρος της Βουλής εισηγήθηκε την αναβολή της συζήτησης επί του νομοσχεδίου έως το νέο έτος εξαιτίας της «ανεύθυνης στάσης» της αντιπολίτευσης, και καταγγέλλει ότι η απόφαση των αντιπολιτευόμενων βουλευτών να αποχωρήσουν από τις κοινοβουλευτικές επιτροπές δημιούργησε «ανυπόστατες εντυπώσεις με κίνδυνο να προκληθούν εμπόδια στην διαπραγμάτευση».

Η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής αποφάσισε νωρίτερα την αναβολή τουλάχιστον ως τις 7 Ιανουαρίου όλων των διαδικασιών σχετικά με τη συζήτηση και την ψήφιση του νομοσχεδίου για το αποκαλούμενο παράλληλο πρόγραμμα.

Ως επίσημο επιχείρημα, η Διάσκεψη ανέφερε ότι σέβεται τις ενστάσεις της αντιπολίτευσης και αναβάλει τις διαδικασίες προκείμενου το παράλληλο πρόγραμμα να έρθει πιο συμπληρωμένο και τεκμηριωμένο.

Το πρωί πάντως, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» ότι στόχος της κυβέρνησης για το 2016 είναι 80% παράλληλο πρόγραμμα και 20% Μνημόνιο.

Υπενθυμίζεται ότι χθες Τετάρτη οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού είχαν αποχωρήσει από τη συζήτηση στις επιτροπές, διαμαρτυρόμενοι για αισχρές κοινοβουλευτικές πρακτικές, με δεδομένο ότι το νομοσχέδιο δεν ήταν πλήρως κοστολογημένο από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ή τεκμηριωμένο από τη νομοπαρασκευαστική επιτροπή.
Πηγή: skai.gr