Συναίνεση Πολιτικών Αρχηγών πλην ΚΚΕ για συμφωνία στο «και πέντε»

Το κοινό ανακοινωθέν των πολιτικών αρχηγών ΕΔΩ 

Κοινό ανακοινωθέν όπου αποτυπώνεται η βούληση των ελληνικών κομμάτων για παραμονή της χώρας μας στην ευρωζώνη ετοίμασαν οι πολιτικοί αρχηγοί, με εξαίρεση το ΚΚΕ, μετά την ολοκλήρωση του μαραθώνιου Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, στο Προεδρικό Μέγαρο, ενώ η χώρα βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο. 

«Η ευθύνη είναι
στα χέρια του πρωθυπουργού» δήλωσε μετά την επτάωρη σύσκεψη του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών ο μεταβατικός πρόεδρος της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Ο κ. Μεϊμαράκης άφησε αστερίσκους αν η αξιωματική αντιπολίτευση θα στηρίξει τελικά τη συμφωνία, αφήνοντας αιχμές για την τακτική της κυβέρνησης και προσωπικά του πρωθυπουργού όλο το προηγούμενο διάστημα.

«Η ΝΔ στη μακρά ιστορικά της διαδρομή βάζει τα συμφέροντα της χώρας πάνω από όλα... Μάς ενδιαφέρει η ποιότητα ζωής των πολιτών, η ανάπτυξη της οικονομίας, η κοινωνική συνοχή μας ενδιαφέρει οι αδύναμοι να στηρίζονται σε ένα ευνομούμενο κράτος... Δείξαμε διάθεση συνεννόησης» τόνισε ο κ. Μεϊμαράκης.

Σημείωσε πάντως ότι «η συνάντηση αυτή έπρεπε να είχε γίνει εδώ και παρά πολύ καιρό... Χάσαμε χρόνο, ο χρόνος που χάθηκε εις βάρος της ελληνικής οικονομίας και της χώρας, η οικονομία είναι πολύ χειρότερα πριν μια εβδομάδα πριν το δημοψήφισμα, πριν δέκα μέρες, πριν τρεις μήνες. Αυτό που νόμιζε οτι κέρδιζε χρόνο ενώ έχανε χρόνο ήταν εις βάρος της κυβέρνησης» επισήμανε.

Ο μεταβατικός πρόεδρος της ΝΔ χαρακτήρισε το δημοψήφισμα ως διχαστική διαδικασία που δεν βοήθησε σε τίποτε και ενίσχυσε τη διαίρεση, προσθέτοντας ότι οφείλουμε όλες οι ηγεσίες να συμβάλουμε στο να ξαναβρούμε την ενότητα που απαιτείται και παροτρύνουμε την κυβέρνηση να μπορέσει να φέρει τη συμφωνία που πρέπει να τύχει ευρύτερης αποδοχής. «Αν υπηρετείς τους πυλώνες που υπηρετεί η ΝΔ θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να υποστηριχθεί» πρόσθεσε.

Το κοινό ανακοινωθέν θα δίνει στην κυβέρνηση την ευθύνη να διαπραγματευτεί για την άμεση επίτευξη μας συμφωνίας, δήλωσε ο αρχηγός του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, μετά το συμβούλιο των επικεφαλής των κομμάτων στο Προεδρικό Μέγαρο.

«Όλοι αποδεχόμαστε πως θα υπάρξουν δύσκολες ώρες και θα πρέπει να παρθούν δύσκολες αποφάσεις», σημείωσε ο κ. Θεοδωράκης, τονίζοντας παράλληλα ότι υπό τις παρούσες συνθήκες οι αρχηγοί «πρέπει να είναι χρήσιμοι, κι όχι ευχάριστοι».

Σημείωσε επίσης πως με δική του πρόταση, που έγινε δεκτή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, δεν θα δοθούν για την ώρα στη δημοσιότητα τα πρακτικά της συνεδρίασης, έως ότου να λυθεί η κρίση.

Στον απόηχο της παραίτησης του Γιάνη Βαρουφάκη, ο κ. Θεοδωράκης σημείωσε πως ο πρωθυπουργός δέχτηκε ότι οι άνθρωποι που θα αναλάβουν τη διαπραγμάτευση θα πρέπει – πέραν των απαραίτητων εφοδίων – να έχουν και μια «λογική συνεννόησης, κι όχι ρήξης».

Ο κ. Θεοδωράκης αποκάλυψε επίσης πως το κοινό ανακοινωθέν θα περιλαμβάνει αναφορά για «την ανάγκη να ξεκινήσει η συζήτηση για τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους».

Επίσης, κάλεσε την ΕΚΤ να λάβει υπόψη της τις προσπάθειες του ελληνικού πολιτικού κόσμου για έναρξη της διαπραγμάτευσης, αλλά και τις μεγάλες ανάγκες ρευστότητας που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία.

«Η συμφωνία είναι πλέον μονόδρομος» επισήμανε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος.

Όπως τόνισε ο κ. Καμμένος το κοινό ανακοινωθέν υπογράφουν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί εκτός του γγ. του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα. Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ έκανε λόγο για μια «μεγάλη μέρα, την επόμενη της μεταπολίτευσης», με το σύνολο των δημοκρατικών κομμάτων να τη δύναμη στο πρωθυπουργό να μεταβεί στις Βρυξέλλες για να διαπραγματευτεί εκ μέρους του συνόλου των ελληνικού λαού και της πολύ μεγάλης πλειοψηφίας των κομμάτων.

Παράλληλα, δήλωσε ότι το κοινό ανακοινωθέν περιλαμβάνονται οι θέσεις της πολύ μεγάλης πλειοψηφίας των ελληνικών κομμάτων για μεταρρυθμίσεις, αναπτυξιακό πακέτο και χρέος.

«Σήμερα είναι ιστορική ημέρα... Χθες ο ελληνικός λαός έδωσε το σύνθημα για εθνική ομοψυχία έδωσε το μήνυμα ότι στη χώρα που γεννήθηκε η δημοκρατία δεν τρομοκρατείται, δεν απειλείται» σημείωσε.

«Να αντιληφθεί η Ευρώπη ότι πρέπει να δοθεί λύση άμεσα κάτι που αποτελεί επιθυμία του λαού, ώστε η χώρα να ξαναμπεί στο δρόμο της ανάπτυξης και της ευημερίας» τόνισε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ.

Την απόλυτη διαφοροποίηση του ΚΚΕ από το κοινό ανακοινωθέν εξέφρασε ο γενικός γραμματέας του κόμματος, Δημήτρης Κουτσούμπας, τονίζοντας ότι «δεν μπορεί να υπάρξει φιλεργατική, φιλολαϊκή διαπραγμάτευση εντός της Ε.Ε.».

Σημείωσε πως το ΚΚΕ διαφωνεί «συνολικά» με την ανάγνωση του μηνύματος της κάλπης και με τη διαπραγματευτική τακτική, και προειδοποίησε ότι σε κάθε περίπτωση «δρομολογείται μια επώδυνη συμφωνία με σκληρά αντιλαϊκά μέτρα».

Από την πλευρά της, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά εξερχόμενη του Προεδρικού Μεγάρου ότι «η σημερινή κατάσταση δυστυχώς μας βρίσκει με τις τράπεζες κλειστές, χωρίς ρευστότητα, χωρίς προστασία και την ελληνική κοινωνία να βιώνει δραματικές καταστάσεις»
.
«Εάν η συγκεκριμένη συνάντηση είχε γίνει νωρίτερα, γιατί πιστεύουμε στην εθνική συνεννόηση, θα είχαμε αποφύγει πολλά από τα δυσάρεστα. Εν πάση περιπτώσει σήμερα είναι άμεση ανάγκη για τη λήψη μία λυτρωτικής λύσης χωρίς δεύτερες σκέψεις».
Πηγή: skai.gr